RAT YANIK YARASINDA BİR HEMOSTATİK AJAN OLAN ANKAFERD VE %0,9'LUK SODYUM KLORÜR ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE ARAŞTIRILMASI - ÖZCAN, ERHAN CAHİT (Fırat Üniveristesi, 2015)
Deri, en geniş organımız olarak vücudu koruyucu bir bariyerdir. Deri bütünlüğünün bozulmasına neden olan en sık nedenlerden birisi yanıkdır. Yanık tedavisi için birçok araştırma devam etmektedir. Tedavi için kullanılan ajanlardan bitkisel özlü olanlar dikkati çekmektedir. Ankaferd daha çok kanama kontrolü için kullanılır, ancak bitkisel özlü bir ajan olarak, antimikrobiyal etkileri de vardır. Buradan hareketle, ankaferdin yanık yaraları üzerindeki etkilerini, plasebo olarak kullanılan %0.9'luk NaCl ile karşılaştırmayı planladık. Deneysel çalışma toplam 24 adet sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Tüm sıçanlar Kontrol, Yanık Kontrol, Ankaferd ve Serum Fizyolojik olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deneklerin vücut yüzeylerinde 2x1 cm'lik 4 adet metal plakla 2. derece yanık oluşturuldu. Sıçanların yanık yara yerlerinden, 0., 7., 14., 21. gün biyopsiler alındı. Deney sonrası bulgular makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Fibroblast artışı değerlendirmesinde ankaferd grubu ile yanık kontrol ve serum fizyolojik grupları arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Konjesyon değerlendirilmesinde; 0.-7. Günlerdeki histopatolojik veriler arasındaki değişim miktarlarına bakıldığında ankaferd ile yanık kontrol grubu arasında anlamlı bir fark saptandı.7. günde ankaferd grubunda konjesyonda az artış görülürken, yanık kontrol grubunda konjesyonda şiddetli derecede artış görüldü. Aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. İnflamatuar hücre artışı değerlendirilmesinde ; 0.-7. gün ve 0.-21. günlerdeki histopatolojik veriler arasındaki değişim miktarlarına bakıldığında ankaferd ile yanık kontrol grubu arasında anlamlı bir fark saptandı. 7. günde ankaferd grubunda İnflamatuar hücrelerde az artış görülürken, yanık kontrol grubunda İnflamatuar hücrelerde şiddetli derecede artış, görüldü. Aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Epitelizasyon değerlendirmesinde ; 0.-7. gün ve 0.-21. günlerdeki histopatolojik veriler arasındaki değişim miktarlarına baktığımızda da yanık kontrol grubu ile izotonik ve ankaferd grupları arasında anlamlı bir fark saptandı.7. günde ankaferd grubunda epitelizasyonda çok artış görülürken, izotonik grubunda epitelizasyonda orta derecede artış görüldü. Oysa 7. günde yanık kontrol grubunda epitelizasyonda artış yoktu. Aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Ankaferdin, yanık kontrol grubuna kıyasla, konjesyon ve inflamatuar hücre artışını minimalize edip, epitelizasyonu artırdığı bu sayede, yara iyileşme sürecini hızlandırdığı fakat serum fizyolojik grubuna göre yara iyileşmesinde belirgin bir üstünlüğü olmadığı görüldü. Ankaferdin, epitelizasyon değerlendirilmesinde; yanık kontrol ve serum fizyolojik gruplarına göre daha üstün olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Yanık, Yara İyileşmesi, Epitelizasyon, Ankaferd

As the largest organ of our body skin is a protective barrier. Burn is one of the most common causes the deterioration of skin integrity. Many research continues to burn treatment. Those agents used for treatment of vegetable content is noteworthy. Ankaferd used intentionally to control bleeding. It has also antimicrobial effect as an agent of vegetable content. From this point of view we planned comparing the Ankaferd which effects of burn injuries and 0,9% NaCl which effects of placebo and wound healing. Experimental work was carried out on a total of 24 rats. All rats were divided ito for groups as named control, burn control, Ankaferd, and physiological saline solution (normal saline). 2nd degree burns were created on the subjects body surface by 4 pieces of 2x1 cm metal plate. At intervals of 0, 7, 14, and 21 days we conducted a biopsy on the burn field of rats. After the test a macroscopic and histological findings was considered. In the evaluation of fibroblast increase, no significant difference was found between the Ankaferd group, and the control burn and serum physiologic groups. In the evaluation of congestion, when the degree of change in histopathological data between day 0 and day 7 were investigated, a significant difference was observed between the Ankaferd and the control burn group. On the 7th day, a slight increase in congestion was identified in the Ankaferd group, whereas congestion increased in the control burn group to a statistically significant degree. When level of increase in inflammatory cells was evaluated in terms of the changes in histopathological data between days 0–7 and days 0–21, a significant difference was found between the Ankaferd and the control burn group. Inflammatory cells saw a slight increase on the 7th day in the Ankaferd group, while increasing severely in the control burn group to a statistically significant degree. When epithelization was evaluated for changes in histopathological data, a significant difference was observed between the control burn group, and the isotonic saline and Ankaferd groups between days 0–7 and days 0–21. Epithelization increased considerably on the 7th day in the Ankaferd group, whereas epithelization increased only moderately in the isotonic saline group. Epithelization did not increase in the control burn group on the 7th day. The differences between the groups were found to be statistically significant. Ankaferd minimized congestion and inflammatory cell proliferation, and increased epithelization when compared to the control burn group, leading to an acceleration of the wound healing process; however, Ankaferd was not prominently superior to serum physiologic in the wound healing process. When epithelization was taken into account, Ankaferd was found to be superior to the control burn and serum physiologic groups. Keywords: Burn, Wound Healing, Epithelialization, Ankaferd
Comparison and research about a hemostatic agent of ankaferd and sodi?um clorur 0,9% for topical effect on burn wounds in rats
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi