Gyrodactylus scardiniensis ve Gyrodactylus prostae (Platyhelminthes) türlerinin anatomik ve morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma - Yazmen, Hüseyin; Öztürk, M. Oğuz (My University, 2014)
Bu çalışmada, Nisan 2010 ile Mayıs 2011 tarihleri arasında Taşoluk Baraj Gölü’nden temin edilen 150 Leuciscus cephalus bireyinin Gyrodactylus parazitleri üzerinde incelemeler yapılmış ve iki Gyrodactylus türü tanımlanmıştır. 272 adet Gyrodactylus scardiniensis (%21.3, 6.6±4.1) konak balıkların solungaç lameli ve yüzgeçlerinde, 64 adet Gyrodactylus prostae (%5.3, 6.6±4.1) solungaç yaylarında kaydedilmiştir. Bu türler Türkiye parazit faunası için yeni kayıt özelliği taşımaktadır. Bu çalışmada söz konusu iki Gyrodactylus türünün anatomik ve morfolojik özellikleri ayrıntılı olarak belirlenmiştir.

In this study, the presence of Gyrodactylus parasites on 150 Leuciscus cephalus specimens from Taşoluk Dam Lake, Turkey were investigated between April 2010 and May 2011, and two Gyrodactylus species were identified: 272 Gyrodactylus scardiniensis (%21.3, 6.6±4.1) was found on gill branches and fins of the host fish specimens; 64 Gyrodactylus prostae (%5.3, 6.6±4.1) on gill arches. These species are new records for parasite fauna of Turkey. In this study, anatomic and morphological features of these two Gyrodactylus species were determined in detail.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gyrodactylus scardiniensis; Gyrodactylus prostae; Leuciscus