Dişi damızlık Bronz hindilerde canlı ağırlığın farklı dönemlerde yumurta verimi, döllülük ve kuluçka sonuçlarına etkisi - Erişir, Zeki; Yıldız, Nihat (My University, 2005)
Çalışmada damızlıkların canlı ağırlığının kuluçka sonuçlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın canlı hayvan materyalini Bingöl Arıcılık İstasyonunda bulunan 720 adet dişi ve 120 adet erkek Bronz hindi ve bunlardan elde edilen 5526 adet kuluçkalık yumurta oluşturmuştur. Damızlıklar canlı ağırlıklarına göre hafif, orta ağır ve ağır diye üç gruba ayrılmıştır. Bu gruplardan elde edilen yumurtalar kuluçka edilmiştir ve bu uygulama üç dönem tekrarlanmıştır. Damızlıklar 44 haftalıkken damızlık ağırlığının kuluçka sonuçlarına istatistiki anlamda önemli (P<0.01) düzeyde etkili olduğu bulunmuştur. Otuzsekiz ve 50 haftalık damızlıklarda, damızlık ağırlığı, kuluçka randımanına etkili bulunmamıştır.
Keywords: Hindi; kuluçka; canlı ağırlık; istatistiksel analizler; dişi hayvanlar; dölverim performansı; bronz hindi; yumurtadan çıkmak