PANKREAS KANSERİ TANILI OLGULARIN DEMOGRAFİK VERİLERİNİN, RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMELERİNİN VE KLİNİK ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK İNCELENMESİ - KILIÇ, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Pankreas kanseri, dünyada kanserlerden ölümün 4. en sık sebebidir. Hastalığın erken evrelerinde belirti ve bulguların az görülmesi nedeniyle tanı alması oldukça güçtür. Hastaların 5 yıllık sağkalımı %5'den azdır. Sigara, obezite, erkek cinsiyet, aile öyküsü, diyabet ve kronik pankreatitin pankreas kanserini artırdığına dair çalışmalar mevcuttur. Visseral ve subkutan yağlanma ile sarkopeninin pankreas kanserinde kötü prognostik faktör olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda Ocak 2011-Mayıs 2019 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümüne başvurmuş olup pankreas kanseri tanısı olan 18 yaş üstündeki tüm hastaların verileri retrospektif olarak taranmıştır. Gastroenteroloji polikliniğine farklı şikayetlerle Ocak 2019-Mayıs 2019 tarihleri arasında başvurmuş olup; malignite, safra taşı, pankreatiti olmayan 40 sağlıklı hasta random olarak seçilmiştir. Hastaların cinsiyeti, tanı yaşı, biyokimyasal ve serolojik parametreleri, tanı tarihleri, ölüm tarihleri, cerrahi operasyon geçirip geçirmedikleri, kemoterapi veya radyoterapi alıp almadıkları, tümör lokalizasyonu, tümör çapı, perinöral ve lenfovasküler invazyon varlığı taranmıştır. Bilgisayarlı tomografide visseral ve subkutan yağ dokusu, pankreatik yağlanma oranı, sarkopeni düzeyi ölçülmüştür. Sağlıklı bireyler ile pankreas kanseri tanısı alan hastalar arasındaki pankreatik yağlanma, visseral ve subkutan adipoz doku, sarkopeni düzeyi farklılıkları incelenmiştir. Çalışmamızda CA 19-9 düzeyi arttıkça hastaların cerrahi olma oranlarının ve sağkalımlarının azaldığını saptadık. Cerrahi olan hastalar, kemoterapi alan hastalara göre daha uzun sağkalıma sahiptir. Pankreatik yağlanması olanlarda pankreas kanserinin anlamlı olarak daha fazla görüldüğünü saptadık. Sonuç olarak pankreas kanserinde günümüzde en etkin tedavi cerrahidir, CA 19-9 düzeyi prognostik belirteç olarak kullanılabilir. Karaciğer yağlanması ve obezite kadar pankreatik yağlanmanın da malignite üzerinde etkisi vardır ve dikkate alınmalıdır. Anahtar kelimeler: Pankreas kanseri, pankreatik yağlanma

Pancreatic cancer is the 4th most common cancer related cause of death in the world. The diagnosis is fairly difficult due to lack of signs and symptoms in the early stages of the disease. 5 year survival rate is lower than 5%. There are plenty of studies suggesting that cigarette smoking, obesity, male gender, family history, diabetes and chronic pancreatitis are related with increased risk of developing pancreatic cancer. It is shown that visceral and subcutaneous steatosis and sarcopenia are considered as bad prognostic factors. In our study, we retrospectively screened the Firat University Hospital, database for the patients who are over 18 years of age and referred to the gastroenterology clinics between January 2011 and May 2019 with pancreatic cancer diagnosis. 40 healthy subjects were randomly selected among patients who were referred to the gastroenterology clinics for variety of complaints between January 2019 and May 2019, and patients with malignancy, biliary stones or pancreatitis were excluded from this group. Patient database was screened for gender, age at diagnosis, biochemical and serological parameters, date of diagnosis, date of death, history of surgery, history of chemotherapy or radiotherapy, localization of the tumor, diameter of the tumor, and the presence of perineural and lymphovascular invasion. Visceral and subcutaneous adipose tissue, level of pancreatic steatosis and the level of sarcopenia were evaluated in the radiological studies. The differences in pancreatic steatosis, visceral and subcutaneous tissue and level of sarcopenia were compared between the healthy subjects and the pancreatic cancer patients. The level of CA 19-9 is highly correlated with the resectability rates and a longer patient survival. Patients who underwent surgery, has higher survival rates compared to the patients who received chemoterapy. Patients who had higher pancreatic steatosis, had higher rates of incidence of pancreatic cancer. In conclusion, the most effective treatment for pancreatic cancer today is surgery, and the CA 19-9 levels can be used as a prognostic indicator. Effect of pancreatic steatosis on malignancy should also be taken into account with the hepatic steatosis and obesity. Keywords: Pancreatic cancer, pancreatic steatosis
Retrospective evaluation of the demographics, radiologic studies and clinical features of the panceratic cancer cases
Keywords: Gastroenteroloji