OTOJEN DENTİN BLOK GREFTİ İLE ESTETİK BÖLGE KRET OGMENTASYONU ARDINDAN İMPLANT YERLEŞTİRME – BİR VAKA RAPORU - Aydın, Melek Atille; Turan, Semih (Van Yuzuncu Yıl University, 2023)
Giriş: Eksik dişlerin yerine tercih edilen dental implantlar; travma, onkolojik hastalıklar, eksik dişler gibi etkenler nedeniyle meydana gelen dikey ve yatay kemik kayıplarında uygun şekilde yerleştirilemezler. Kaybedilen kemiği yeniden yapılandırmak için kemik arttırımına yönelik çeşitli teknikler kullanılır ve otojen kemik blokları, bu alanda altın standart olarak kabul edilir. Bu vaka raporu, otojen blok greftlerin uygulanmasına bir alternatif olarak, otojen dentin blok greft ile kemik arttırmayı amaçlamıştır. Olgu: 28 yaşında sağlıklı erkek hastada, derin periodontal cep ve mobilite gösteren, yatay yönde sınıf III şiddetli atrofik krete sahip olan sağ üst birinci santral diş (11 numaralı diş) çekilmiş ve 20 yaş dişinden elde edilen dentin bloklar kullanılarak kalan kemik ogmente edilmiştir. Operasyondan 5 ay sonra operasyon sahasına implant yapılmıştır. Sonuç: Uygulanan operasyon sonrası, ogmente soket içine yerleştirilen titanyum implantın iyi bir osseointegrasyon gösterdiği ve estetiğin iyi olduğu görülmüştür. Sunulan vakada otojen blok dentinin, implant tedavisi öncesinde alveolar sırtın korunması için otojen kemiğe bir alternatif olabileceği gösterilmiştir.
Keywords: Periodontics; Periodontoloji