SİKLOFOSFAMİD UYGULANAN RATLARDA NEFROTOKSİSİTE ÜZERİNE PROPOLİSİN ETKİLERİ - ALTAY, ZÜLAL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Çalışma siklofosfamid (CYP) uygulanan ratlarda propolisin nefrotoksisite üzerine etkilerinin araştırması amacıyla yapılmıştır. 34 adet Wistar-Albino ırkı erkek ratlar kullanılmıştır. Hayvanlar 4 gruba ayrılmıştır: 1. grup: Kontrol grubu (ratlara tedavi verilmemiştir), 2. grup: Propolis uygulanan grup (200 mg/kg/gün oral, 7 gün), 3. grup: CYP uygulanan grup (150 mg/kg/i.p. tek doz), 4. grup: CYP+propolis uygulanan gruptur. Propolis uygulamasına CYP uygulamasından 2 gün önce başlanmış ve 7 gün süre ile devam edilmiştir. Uygulamaların sonunda kan ve böbrek dokularında malondialdehid (MDA), glutatyon (GSH), katalaz (CAT), glutatyon-S-transferaz (GST) ve plazmada sodyum (Na), potasyum (K), kalsiyum (Ca), klor (Cl), magnezyum (Mg), fosfor (P), üre, ürik asit, kreatinin düzeyleri ölçülmüştür. CYP uygulanan grup kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kan ve böbrek dokusunda MDA düzeyinde önemli bir artış, GSH düzeyi ve CAT aktivitesinde ise önemli bir azalış gözlenmiştir (p<0.05). Propolis ve CYP+propolis uygulanan gruplar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında MDA, GSH düzeyleri ve CAT aktivitesinde istatistiksel olarak önemli bir fark saptanmamıştır. CYP+propolis uygulanan grup CYP uygulanan deney grubu ile karşılaştırıldığında MDA düzeyinde önemli azalış, GSH düzeyi ve CAT aktivitesinde ise önemli bir artış gözlenmiştir (p<0.05). Plazmada GST aktivitesi okunamayacak düzeyde olduğundan ölçülememiştir. CYP uygulanan grup kontrol grubu ile karşılaştırıldığında plazma ürik asit düzeyinde istatistiksel olarak önemli bir fark saptanmazken, Na, K, Ca, Cl, Mg, P düzeylerinde önemli azalış; üre, kreatinin, düzeylerinde ise önemli artış saptanmıştır (p<0.05). Propolis uygulanan grup kontrol grubu ile karşılaştırıldığında plazma Na, K, Ca, Cl, Mg, P, üre, kreatinin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamamıştır. CYP+propolis uygulanan grup kontrol grubu ile karşılaştırıldığında plazma K, Ca, Cl, üre, kreatin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamazken, Na ve P düzeylerinde önemli azalış saptanmıştır (p<0.05). Çalışmamızda gözlenen MDA düzey artışı, GSH düzey, CAT aktivite azalışı CYP kaynaklı nefrotoksisitenin büyük oranda oksidatif strese bağlı olduğunu ve CYP nedenli doku oksidatif hasarından antioksidan özelliği olan propolis ile korunulabileceğini göstermektedir.

The purpose of this study was to investigate the effects on the nephrotoxicity of propolis in cyclophosphamide (CYP) treated rats. 34 male Wistar- albino rats were used. The animals were divided into 4 groups: group 1 : control group (not treated rats), group 2: Propolis treated group (200 mg/kg/day orally for 7 days), group 3: CYP treated group (150 mg/kg i.p. a single), group 4: CYP+propolis treated group. Propolis application began before 2 days from CYP administration and continued for 7 days. At the end of the experiment, malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), catalase (CAT), glutathione-S-transferase (GST) and plasma sodium (Na), potassium (K), calcium (Ca), chlorine (Cl), magnesium (Mg), phosphorus (P), urea, uric acid, creatinine levels were measured in blood and kidney tissues. It was observed to a significant increase in MDA level, GST activity, decrease in GSH level and CAT activity in the blood and kidney tissues of CYP treated group when compared with the control group (p<0.05). MDA, GSH levels and CAT, GST activities weren't statistically significant difference in propolis and CYP+propolis treated groups when compared with the control group. It was observed to significantly decrease in MDA level, GST activity, significant increase in GSH level, CAT activity in CYP+propolis treated group when compared with CYP treated group (p<0.05). It could not be measured because GST activity in plasma can not be read. It was found to significantly decrease in plasma Na, K, Ca , Cl, Mg, P levels, increase in urea, creatinine levels while there wasn't statistically significant difference in uric acid levels in the CYP treated group when compared with the control group (p<0.05). It could not be determined a statistically significant difference in plasma Na, K, Ca, Cl, Mg, P, urea and creatinine levels in the propolis treated group when compared with the control group. It was observed plasma Na and P levels were found to be statistically significant decrease while K, Ca, Cl, urea, creatinine levels weren't statistically significant differences in CYP+propolis treated group when compared with the control group (p<0.05). In our study, increase in MDA level, decrease in GSH level, CAT activity are thought to be largely caused by oxidative stress of CYP induced nephrotoxicity. It shows can be prevented with the antioxidant property of propolis from CYP induced tissue oxidative damage.
The effects of propolis on nephrotoxicity in cyclophosphamide treated rats
Keywords: Biyokimya