Türkiye'de 2014 Yılı İçinde İzole Edilen Karbapeneme Dirençli Escherichia coli ve - Çakar, Aslı; Yılmaz, Yakut Akyön; Gur, Deniz; Karatuna, Onur; Öğünç, Meral Dilara; Özhak, Betil Baysan; Parlak, Mehmet (My University, 2016)
Tüm dünyada Enterobacteriaceae ailesi üyeleri arasında çoklu ilaç direncine sahip izolatlar artış göstermekte ve tedavide son seçenek olarak kabul edilen karbapenemlere karşı bu izolatlarda bulunabilen karbapenemazlar tedavide başarısızlıklara yol açabilmektedir. Bu enzimlerin ülkemizdeki sıklıklarına ilişkin çok merkezli çalışmalar bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, European Survey on Carbapenemase Producing Enterobacteriaceae (EuSCAPE) projesi kapsamında, Türkiye'nin değişik bölgelerindeki merkezlerden izole edilen Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae izolatlarında karbapenemaz varlığını ve enzim tiplerini belirlemektir. Türkiye'de belirlenmiş 18 merkezden Kasım 2013 tarihinden itibaren ilk altı aylık süre içinde karbapenem grubu antibiyotiklerden (imipenem, meropenem veya ertapenem) en az birine dirençli olarak saptanan ilk 10 klinik izolat koordinatör merkeze gönderilmiştir. İzolatlarda imipenem, meropenem ve ertapenem antibiyotik duyarlılıkları mikrodilüsyon yöntemi ile EUCAST standartlarına göre araştırılmış ve karbapenemaz varlığı fenotipik olarak kombinasyon sinerji testi ile doğrulanmıştır. Karbapenemaz tipleri, VIM, IMP, NDM, KPC ve OXA-48 karbapenemaz genlerine özgül primerler kullanılarak multipleks-polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile araştırılmıştır. Altı aylık süre içinde, koordinatör merkeze, karbapenemaz varlığı şüpheli 155 klinik izolat [21'i (%13.5) E.coli, 134'ü (%86.5) K.pneumoniae] gönderilmiştir. E.coli izolatlarının 19'unda (%90.5) ve K.pneumoniae izolatlarının 124'ünde (%92.5) olmak üzere toplam 155 izolatın 143'ünde (%92.3) genotipik olarak en az bir karbapenemaz geni saptanmıştır. Bu enzimler 136 izolatta tek başına (OXA-48: %84.6; NDM: %6.3; VIM: %2.8; IMP: %1.4) bulunurken, yedi izolatta iki enzim bir arada (OXA-48 + NDM: %2.1; OXA-48 + VIM: %2.1; VIM + NDM: %0.7) olarak tespit edilmiştir. İzolatların hiç birinde KPC enzimi gözlenmemiştir. Mikrodilüsyon testi sonuçlarına göre OXA-48 pozitif izolatların imipenem, meropenem ve ertapeneme direnç yüzdeleri sırasıyla %59.5, %52.9 ve %100 olarak belirlenmiştir. Karbapenemaz varlığının doğrulanması için yapılan kombinasyon sinerji testinin moleküler test ile %100 uyumlu olduğu saptanmıştır. OXA-48 enzimi içeren izolatların birçoğunun meropeneme duyarlı ancak tamamının ertapeneme dirençli olması nedeniyle, karbapenemaz taramasında ertapenemin en uygun antibiyotik olduğu, ekipman ve maliyet gerektiren moleküler yöntemlerin uygulanamadığı merkezlerde sinerji tekniğine dayalı bu fenotipik yöntemin güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır
Keywords: Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji