Deneysel olarak üretilen ve farklı sıcaklık derecelerinde muhafaza edilen vakumlu ve vakumsuz aynalı sazan (Cyprinus carpio L.) pastırmalarının nitrat ve nitrit düzeyleri - Servi, Kadir; Arslan, Ali; Ateşşahin, Ahmet; Gönülalan, Zafer (My University, 1996)
Bu çalışma, deneysel olarak üretilen, farklı sıcaklık derecelerinde muhafaza edilen vakumlu ve vakumsuz 198 adet aynalı sazan (Cyprinus carpio L.) pastırmalarında muhafaza süresi boyunca nitrit ve nitrat değerlerinde meydana gelebilecek değişiklikleri belirlemek amacıyla yapıldı. Market sıcaklığında muhafaza edilen vakumlu ve vakumsuz örneklerde sırasıyla 0.3 -1.6 ppm, 0.7 - 2.2 ppm nitrit; 21.4 - 55.6 ppm, 22.1 - 54.2 ppm nitrat saptandı. Buzdolabında muhafaza edilen vakumlu ve vakumsuz pastırmalarda sırasıyla 0.4 - 1.2 ppm , 0.8 - 2.1 ppm nitrit; 22.8 - 41.5 ppm, 22.1 - 46.6 ppm nitrat tespit edildi. istatistiksel olarak, pastırmalardaki nitrit ve nitrat düzeyleri bakımından her grup içinde dönemler arasında ve market sıcaklığında muhafaza edilen, vakumlu ve vakumsuz örnekler arasında 0,21 ve 45. günlerde nitrit, 14 ve 30. günlerde nitrat; buzdolabında muhafaza edilenlerde ise 7,14 ve 120. günlerde nitrit, 7,14,45,60,90 ve 120 günlerde nitrat düzeyleri bakımından önemli farklılık bulundu (P< 0.05). Sonuç olarak, buzdolabında ve market koşullarında muhafaza edilen vakumlu ve vakumsuz pastırmaların nitrit ve nitrat değerleri bakımından iyi kalitede olduğu saptandı.
Keywords: Gıda koruyucuları; Cyprinus carpio; nitrit; balık (gıda); nitrat; pastırma; vakumlu paketleme; aynalı sazan; depolama sıcaklığı