Bir Enerji Depolama Tankının Farklı Konumlarının Erime Ve Katılaşma Sürecine Etkisinin Sayısal Olarak İncelenmesi - Fırat, Müjdat; Okcu, Mutlu; Varol, Yasin (My University, 2016)
Bu çalışmada, içinde Faz Değiştiren Maddenin (FDM) bulunduğu bir enerji depolama tankının dikey ve yatay konumlarının, FDM'nin erime ve katılaşma sürecine etkisi incelenmiştir. Ayrıca tankın sağ tarafına eklenen kanatçıkların katılaşma ve erime süreçlerine etkileri de incelenmiştir. Sayısal simülasyonlar ANSYS-Fluent 12.0 ticari paket programı kullanılarak yapılmıştır. Sayısal simülasyonda FDM olarak parafin mumu kullanılmıştır. Bu madde, gizli ısı depolama sistemlerinde sıklıkla kullanılan bir maddedir. Sistemin başlangıç sıcaklığı sabittir ve maddenin katılaşma ve erime noktaları için ayrı ayrı belirlenmiştir. Elde edilen sayısal sonuçlara göre, faz değişim sürecinin sistemin geometrik yapısına, konumuna, ortamın termal şartlarına ve kullanılan malzemenin özelliklerine bağlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca geometri üzerine yerleştirilen kanatçıkların erime ve katılaşma sürecini oldukça hızlandırdığı da görülmüştür. Ayrıca tankın konumunun faz değişim sürecini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği