MEDENİ HUKUK VE TÜRKİYE'DE MEDENİ HUKUKUN TARİHİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (1923-1927) - TAŞ, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Osmanlı Devleti'nde hukuk iki kısımdan oluşuyordu. Kaynağını dinden alan şer'i hukuk ve kaynağını örf-adetten alan örfi hukuk. Osmanlı medeni hukuku da bu çerçevede kaynağını dinden alarak gelişti ve 20. yüzyıla kadar uygulandı. Değişen dünya şartlarına uyum sağlamak ve yeni ihtiyaçları karşılamak için 1850'li yıllarda medeni hukukun yenilenmesi amacıyla Mecelle denilen ve kaynağını fıkıhtan alan kanunlar hazırlandı. Fakat I. Dünya Savaşında ağır bir yenilgi alan Osmanlı Devleti siyasi açıdan olduğu gibi hukuki yönden de çökmek üzereydi. Çünkü Mecelle farklı dinlere mensup Osmanlı milletinin ihtiyaçlarını karşılayamıyordu.Milli Mücadelenin kazanılmasıyla dayandığı değerler açısından yeni, farklı bir devlet kuruldu ve bu devlet siyasi anlayışında ki değişiklikleri topluma ve hukuka da yansıtmaya başladı. Bu amaçla eskisinden tamamen farklı, Avrupa sistematiğine dayanan, laik, modern bir Medeni Kanun hazırlamak amacıyla komisyonlar kuruldu. Komisyonların yaptıkları çalışmalar sonucu İsviçre Medeni Kanunu bazı değişikliklerle tercüme edilerek, TBMM'de kabul edildi ve yeni Türk Medeni Kanunu olarak benimsendi.Yeni Türk Medeni Kanunu kabul edildikten sonra doğal olarak bazı tepkilerle ve eleştirilerle karşılaştı. Çünkü din-akıl anlayışına dayalı bir toplum laiklik-akıl anlayışına dayalı yeni kanunlarla karşı karşıyaydı. Anahtar Kelimeler: Kanun, Türk Medeni Kanunu, Medeni Kanun Komisyonları, laiklik, Atatürk devrimleri.

The Law in the Ottoman Empire consisted of two parts. Sharia law, sources from the area of religion and customary law, sources from customary units. Ottoman Civil Law developed by sourcing from the religion in this context, too and was performed until 20th century.In order to modernizate the civil law, Mecelle law which sources from jurisprudence was prepared to adapt the changing world conditions and to compensate the new requirements in 1850's. However, because of being defeated heavily in World War I, the Ottoman Empire was about to collapse politically as well as in the legal aspects. Because Mecelle couldn't compensate the needs of the Ottoman nation, consisted of different religions. A new, different state was founded on the base of values after winning the National Struggle and the understanding of the political change bagen to reflect in society and in law in this state. In order to prepare a civil core which is different from the old one, secular , modern, based on the European systematic commissions were established. As a result of the commissions works, the Swiss Civil Code was translated with some modifications was accepted by the Parliament and adopted as the new Turkish Civil Code.After the new Turkish Civil Code was accepted, naturally, faced with some challenges and criticism. Because a religious based mind society was faced to a secular based mind laws. Keywords: Law , the Turkish Civil Law, Civil Law Commissions , secularism, Ataturk's reforms
A study on the history of Civil Law and the Civil Law in Turkey (1923-1927)
Keywords: Tarih