RAT YANIK YARASINDA GÜMÜŞ SÜLFADİAZİN, POVİDON İYOT VE İZOTONİK SODYUM KLORÜR ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YÜKSEL, EMİR BURAK (Fırat Üniveristesi, 2012)
Yanık; ısı, elektrik ve kimyasal maddelerin etkisine maruz kalan dokuların yaralanmasıyla ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada rutin uygulamada yaygın olarak kullanılan gümüş sülfadiazin, povidon iyot ve serum fizyolojik ile pansuman yöntemlerinin aynı şartlar altındaki yanık yarası üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlandı.Çalışmamızda 28 adet erişkin Sprague Dawley dişi sıçanlar kullanıldı. Tüm sıçanlar kontrol, povidon iyot, serum fizyolojik ve gümüş sülfadiazin olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deney hayvanlarında anestezi altında vücut yüzey alanının %10 `unu geçmeyecek şekilde 2x1 cm 'lik 4 adet kaynar suda ısıtılan metal plaklar ile ikinci derece yanık oluşturuldu. Kontrol grubuna deney süresince herhangi bir uygulama yapılmadı. Povidon iyot, serum fizyolojik ve gümüş sülfadiazin uygulanması ise her gün eter anestezisi altında yapıldı. Deneyin 0. , 7. , 14. ve 21. günlerinde anestezi altında biyopsi örnekleri alınarak rutin ışık mikroskobu takibi yapılıp parafin bloklara gömüldü. Bloklardan alınan kesitlere histolojik boyamalar yapıldı ve kollajen immünreaktivitesi için avidin - biotin - peroksidaz yöntemi uygulandı.Işık mikroskobik incelemelerde; tüm gruplarda inflamatuar hücre artışı, vaskülarizasyon, fibroblast proliferasyonu, kollajen oluşumu ve epitelizasyon bulguları histolojik olarak değerlendirilip istatistiksel analizleri yapıldı.Çalışmamızda yara iyileşmesi için tedavi gruplarında kullandığımız ajanların kontrol grubuna göre inflamatuar hücre artışı, vaskülarizasyon, fibroblast proliferasyonu, kollajen oluşumu ve epitelizasyon bulgularında istatistiksel olarak anlamlı kabul edilen `p' değerine rastlanmadı.Sonuç olarak; sodyum klorür, gümüş sülfadiazin ve povidon iyodun yanık yarasının derinliği ve /veya genişliği arttırılarak daha yeni ve geniş kapsamlı çalışmaların yapılarak klasik tedavide kullanılıp kullanılmayacağının gösterilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Yanık, Islak pansuman, Gümüş sülfadiazin, Povidon iyot

Burn is a serious health problem that occurs due to the tissue damage resulting from the effects of thermal, electrical and chemical materials. In this study it was aimed to evaluate the effects of dressing methods with silver sulfadiazine, povidone ?iodine and saline which have a common use in routine practice for the burn wounds with same conditions.Twenty-eight Sprague Dawley adult female rats were involved in the study. All the rats were divided into 4 groups of control, povidone?iodine, saline and silver sulfadiazine. On each rat, a second degree burn less than 10% body surface area was created under general anesthesia by metal comb including four probes with 2x1 cm area. The control group didn?t have any treatment during the experiment. Povidone-iodine, saline and silver sulfadiazine administrations were done under ether anesthesia everyday. On 0. ,7th, 14th and 21st days of the study, tissue samples were taken, analysed under routine light microscope and placed on paraffine blocks. The sections taken from the blocks were stained and avidin- biotin-peroxidase method was used for collagen immune-reactivity. In the light microscope analyses, inflammatory cell increase, vascularization, fibroblast proliferation, collagen formation and epithelialization findings were evaluated histologically in all groups and analysed statistically.In our study, wound healing agents for use in the treatment groups than the control group the increase in inflammatory cells, vascularization, fibroblast proliferation, collagen formation and epithelialization considered statistically significant findings of the 'p' value was not observed.In conclusion; further studies with the use of sodium chloride, silver sulfadiazine and povidone-iodine by creating deeper and/or larger burn wound models are needed in order to accept these agents in routine treatment.Key words: Burn, Wet dressing, Silver sulfadiazine, Povidone iodine
Evaluation of the effects of silver sulfadiazine, povidon iodine and isotonic sodium chloride in rat burn wound
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi