Elazığ Bölgesinde Attenue Familyal Adenomatöz Poliposis coli (AFAP) Olgularında APC Gen Mutasyonlarının Araştırılması - Dalkilic, Semih; Tektaş, Şenel Sencer; Dalkılıç, Lütfiye; Sahın, Abdurrahman; Tunç, Nurettin; Yalnız, Mehmet; Bahçecioğlu, İbrahim Halil (My University, 2019)
Amaç: Kolorektal kanserlerin (KRK) %1´i ailesel özellik göstermekte ve bunlar familyaladenomatöz polipozis (FAP) sendromu olarak adlandırılmaktadır. FAP gelişiminden sorumlumutasyonlar sıklık sırasına göre APC, MUTYH ve POLD1 ile POLE genlerinde görülür. Yapılan buçalışmada, kolonoskopik işlemlerde 10 veya üzeri polip (10 polip ile 100 polip arası) saptanan veailesinde polipozis koli veya KRK öyküsü olan hastaları attenuated FAP olarak sınıflandırarak, buhastalarda FAP patogenezinde en etkili gen olan APC genindeki olası mutasyonların etkisininaraştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Hastalardan 2 mL, (EDTA´lı Hemogram tüpüne) kan örneği alındı. İzole edilenDNA örneklerinde APC geninin AFP ile ilgili mutasyon ve polimorfizimleri en çok sıklıktabulundurduğu belirlenen 1,2,3,4,5,9. eksonları ve 15. eksonun 3' son kısmında 1000 baz çiftlikkısmı dideoksinükleotid (Sanger) yöntemi ile sekanslanarak genetik varyasyonlar açısındandeğerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya 21´i (%70) erkek ve 9´u (%30) kadın toplam 30 hasta alındı. Hastaların yaşortalaması 43.8±13.0 yıldı. Çalışmaya katılan hastaların ailelerinde en erken polip görülme yaşı 20,en erken KRK gelişim yaşı ise 40 olarak bulundu. Çalışmaya katılanların 18´inde (%60) ailede KRKöyküsü mevcuttu. Çalışmaya katılan 30 bireyin DNA örneklerinde, çalışılan APC genininmutasyonlarının hiç birisine rastlanmadı.Sonuç: Attenuted FAP hastalarımızda APC gen mutasyonları saptanmadı. Bu hastalarda,attenuated FAP sendromuna yol açan diğer genler olan MUTYH geni ile POLD1 ve POLE genleriçalışılarak, FAP sendromuna neden olan genin saptanması gerekmektedir ve bu noktada ileriçalışmalara gereksinim vardır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji