Aile hekimliği asistanlarının pediatri rotasyonu yetkinlik hedefleri hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi - Akyıldız, Şeyda (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışma aile hekimliği asistanlarının pediatri rotasyonu hakkındaki görüşleri, özyeterlilikleri ve bu husustaki eksikliklerinin belirlenip, eğitim kalitesinin arttırılmasını amaçlamıştır. Çalışmaya Türkiye genelinde online anket formu ile ulaşılan toplam 427 aile hekimliği asistanı dahil edilmiştir. Anket formu ile katılımcıların sosyodemografik özellikleri, pediatri yetkinlik düzeyleri ve rotasyon hedefleri hakkındaki görüşleri sorgulandı. Katılımcıların %67'si tam zamanlı, %33'ü ise yarı zamanlı uzmanlık öğrencileri idi. Katılımcıların %52,2'si üniversitede, %47,8'i ise eğitim ve araştırma hastanesinde asistanlık yapmaktaydı. Katılımcılara anketlerde sorulan sorulara göre katılımcıların %83,6'sı pediatri rotasyonu öncesi öğrenim hedefleri hakkında bilgilendirilmediği, %59,3'ü rotasyonun hedeflerine ulaşamadığını ve %89,0'u rotasyon eğitim süresinin uzatılması yönünde görüş bildirdi. "Pediatri rotasyon hedeflerine ulaşabildiniz mi?" sorusuna "Hayır" olarak cevap verenlerin "Hedeflere ulaşamama sebepleri" için ise "Rotasyon yaptığımız kliniğin eğitim eksikliği" sebebi en fazla bildirilen neden idi. "Karmaşık olmayan, sık görülen tipik olgularda Sağlıklı çocuk gelişimi ve izlenmesini yönetebilirim", "Karmaşık olmayan, sık görülen tipik olgularda Otoskopik muayene yapabilirim", "Karmaşık olmayan, sık görülen tipik olgularda Yenidoğan taramalarını bilip uygulayabilirim" asistan hekimlerin kendilerini en fazla yeterli gördükleri öğrenim hedefleriydi. "Hastada fototerapinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibiyim ve gerektiğinde bu konuda açıklama yapabilme düzeyine sahibim." öğrenim hedefi en fazla olumsuz görüş bildirilen hedefti. Aile Hekimliği uzmanlık eğitimi asistanlarının pediatri rotasyon hedeflerine yeteri kadar ulaşılamadığı saptanmıştır. Pediatri rotasyonu öncesi öğrenim hedefleri açısından bilgilendirme ve rehberlik yapılması rotasyon öğrenim hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırabilir. Rotasyon eğitimi verilen pediatri kliniklerinin, aile hekimliği asistan eğitim müfredatına uygunluğunun olması öğrenim hedeflerine ulaşma konusunda önemli bir yere sahip olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: aile hekimliği asistanlarının, pediatri rotasyonu, özyeterlilik, eğitim kalitesi.

This study aimed to evaluate family medicine residents' opinions, self-efficacy, and perceived deficiencies in their pediatric training, and to improve the quality of this training. A total of 427 family medicine residents from across Turkey were included in the study, reached via an online survey. The survey form included questions on participants' sociodemographic characteristics, pediatric competency levels, and rotation goals. Of the participants, 67% were full-time residents and 33% were part-time residents. Additionally, 52.2% were training at a university hospital and 47.8% at a training and research hospital. According to the survey responses, 83.6% of the participants stated that they were not informed about the learning objectives prior to the pediatric rotation, 59.3% reported that they did not achieve the objectives of the rotation, and 89.0% expressed the opinion that the duration of the rotation should be extended. When asked, "Were you able to achieve your pediatric rotation goals?", the most frequently reported reason for not achieving these goals was "Lack of training at the clinic where I completed the rotation." The learning objectives in which the residents felt most competent were: managing healthy child development and follow-up, performing otoscopic examinations, and knowing and applying newborn screening tests in simple, common, and typical cases. The learning objective "I have knowledge of how phototherapy is administered to patients and can explain it when necessary" received the most negative feedback. This study demonstrated that family medicine residents did not sufficiently achieve their pediatric rotation goals. Offering information and guidance on the learning objectives prior to the pediatric rotation may help residents meet these objectives more effectively. It is considered that ensuring pediatric clinics providing rotation training are aligned with the family medicine residency curriculum plays a significant role in achieving the learning objectives. Keywords: family medicine residents, pediatric rotation, self-efficacy, quality of education.
Evaluation of family medicine residents' views on pediatrics rotation competency targets
Keywords: Aile Hekimliği