BOĞAZ KÜLTÜRLERİNDE ÜREYEN A GRUBU BETA HEMOLİTİK STREPTOKOKLARIN (AGBHS) FARKLI YÖNTEMLERLE TANIMLANMASI - ŞİMGAR, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2024)
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından (ÜSYE) sıklıkla izole edilen etkenler arasında A grubu beta hemolitik streptokoklar (AGBHS) bulunmaktadır. S.pyogenes, her yaştan insanda görülen farenjitin başlıca bakteriyel nedenidir. Çocuklarda enfeksiyon görülme yaşı, 0 ile 18 yaş aralığıdır. Semptomların süresinin kısaltılması ve çevreye temas ile bulaşmanın azaltılması ve komplikasyonların gelişimini önlemek için, çocuklarda AGBHS farenjitinin mikrobiyolojik olarak tanımlanması, erken tedaviye başlanması ve maliyet oldukça önemlidir. Mikroorganizmanın tanımlanmasında altın standart olan bakteriyolojik ve konvansiyonel yöntemler kullanılmaktadır. Bu amaçla uygulanan bakteriyolojik kültür yöntemi ucuz bir maliyet gibi görünürken, etkenin kesin olarak tanımlanmasında; basitrasin, SXT ve optokine duyarlılık/dirençlilik, Strep Grup antijen kitleri ile serolojik tanımlama, hızlı antijen tanıma kart test kitleri ve otomatize sistemler kullanılmaktadır. Bu kullanılan ek testler maaliyeti oldukça yükseltmekte ve laboratuvar tanı süresini uzatmaktadır. Bakteriyolojik tanı süresini kısaltmak amacıyla kullanıma sunulan kromojenik kültür besiyeri olan seçici CHROMagar StrepA, Streptococcus pyogenes' in besiyerinde oluşturduğu koloni pigmentasyonuna (turuncu-kırmızı pigmentasyon) göre doğrudan kalitatif tespiti yapılabilmektedir. Çalışma da; boğaz kültüründe primer kültürden doğrudan hızlı izolasyonu ve ayırımını yapmak için CHROMagar StrepA'ın kullanılması, tanımlanan patojenlerin ilgili kliniğe bildirilerek rasyonel etkili bir ilaç tedavisinin başlanmasının sağlanması ve CHROMagar StrepA yöntemiyle elde edilen kültür sonuçlarının standart boğaz kültür yöntemi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Fethi Sekin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına, çeşitli klinik/polikliniklerden gönderilen 300 boğaz sürüntü örneğinin, hem konvansiyonel hem de CHROMagar StrepA kromojenik (CHROMagar StrepA Besiyeri) besiyeri kullanılarak boğaz kültürleri yapıldı. Çalışma sonucunda rutin konvansiyonel boğaz kültürü sonuçları ile CHROMagar StrepA besiyeri boğaz kültürü sonuçları karşılaştırıldı. Çalışmadan sonra ortaya çıkan veriler istatistiksel olarak incelenerek anlamlılık düzeyleri belirlendi. İstatistiksel analiz için SPSS programı 22.0 versiyonu kullanıdı, çalışmada ortaya çıkan veriler ortalama ±SD verilerek, gruplararası karşılaştırmalar için parametrik veriler Student P testi ile nonparametrik olanlar ise ki-kare testi ile değerlendirildi. P<0.05 seviyesi istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Group A beta-hemolytic streptococci (GABHS) are among the agents frequently isolated from upper respiratory tract infections (URTIs). S.pyogenes is the main bacterial cause of pharyngitis in people of all ages. The age at which infection occurs in children is between the ages of 0 and 18. In order to shorten the duration of symptoms, reduce contamination by contact with the environment, and prevent the development of complications, microbiological identification of GABHS pharyngitis in children, early treatment, and cost-effectiveness are very important. Bacteriological and conventional methods, which are the gold standard, are used to identify the microorganism. While the bacteriological culture method applied for this purpose seems to be a cheap cost, in the precise identification of the agent; sensitivity/resistance to bacitracin, SXT and optochin, serological identification with Strep Group antigen kits, rapid antigen recognition card test kits and automated systems are used. These additional tests used increase the cost considerably and prolong the laboratory diagnosis time. Selective CHROMagar StrepA, a chromogenic culture medium introduced to shorten the bacteriological diagnosis time, can directly qualitatively detect Streptococcus pyogenes according to the colony pigmentation (orange-red pigmentation) formed in the medium. In the study; It is aimed to use CHROMagar StrepA for rapid isolation and differentiation directly from the primary culture in throat culture, to report the identified pathogens to the relevant clinic and to initiate a rational effective drug treatment, and to compare the culture results obtained with the CHROMagar StrepA method with the standard throat culture method. Throat cultures of 300 throat swab samples sent to Fethi Sekin Training and Research Hospital Microbiology Laboratory from various clinics/polyclinics were performed using both conventional and CHROMagar StrepA chromogenic (CHROMagar StrepA Medium) media. As a result of the study, routine conventional throat culture results were compared with CHROMagar StrepA medium throat culture results. The data obtained after the study were examined statistically and significance levels were determined. SPSS program version 22.0 was used for statistical analysis. The data obtained in the study were given as mean ± SD. For intergroup comparisons, parametric data were evaluated with Student's P test and nonparametric data were evaluated with chi-square test. P<0.05 level was considered statistically significant.
Identification of group a beta hemolytic streptococics (AGBHS) growing in throat cultures by different methods
Keywords: Mikrobiyoloji