PRENATAL DÖNEMDE EKZOJEN STEROİD VERİLMESİNİN İŞİTSEL SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ, DENEYSEL BİR HAYVAN ÇALIŞMASI - SAKALLIOĞLU, ÖNER (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmanın amacı prenatal dönemde ekzojen deksametazona maruzkalınmasının, işitsel sistemi hassas hale getirip getirmediğini irdelemek ve tedaviamaçlı verilen antioksidan ajanların oluşacak olası hasarı önlemede faydaları olupolmadığını elektrofizyolojik ve mikroskopik yöntemlerle araştırmaktır.12 adet Sprague-Dawley cinsi dişi rat hamile bırakıldıktan sonra yarısınahamileliklerinin üçüncü trimestırlarında deksametazon diğer yarısına da distile suverildi. Yavru ratların doğmasıyla esas denekler elde edildi ve tümü iki aylıkken dörtsaat boyunca 110 dB gürültüye maruz bırakıldı. Bu denekler ekzojen deksametazonamaruz kalma ve antioksidan ajan verilme durumuna göre sekiz gruba ayrıldı. Grup 1:Annesine 0.1 mg/kg/gün distile su enjekte edilen grup. Grup 2: Annesine 0.1mg/kg/gün distile su ve kendisine 200 mg/kg aminoguanidin enjekte edilen grup.Grup 3: Annesine 0.1 mg/kg/gün distile su ve kendisine 30 Âµmol/kg CAPE enjekteedilen grup. Grup 4: Annesine 0.1 mg/kg/gün distile su ve kendisine 100 mg/kgEGb-761 enjekte edilen grup. Grup 5: Annesine 0.1 mg/kg/gün deksametazonenjekte edilen grup. Grup 6: Annesine 0.1 mg/kg/gün deksametazon ve kendisine200 mg/kg aminoguanidin enjekte edilen grup. Grup 7: Annesine 0.1 mg/kg/gündeksametazon ve kendisine 30 Âµmol/kg CAPE enjekte edilen grup. Grup 8: Annesine0.1 mg/kg/gün deksametazon ve kendisine 100 mg/kg EGb-761 enjekte edilen grup.Gürültü uygulanmadan bir hafta önce, gürültüye maruziyetten 48 saat ve ikiay sonrasında BERA ile işitme eşikleri saptandı. Bir ay sonrasında daimmunohistokimyasal ve elektron mikroskopik inceleme yapılabilmesi için tümdenekler dekapite edildi.BERA tetkiki sonuçlarına göre gürültü öncesi ekzojen deksametazona maruzkalan ve kalmayan gruplar arasında anlamlı farklılık yok iken, gürültü sonrasıyapılan değerlendirmelerde deksametazon verilen deneklerde BERA eşiklerindesaptanan yükselmelerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlemlendi (p<0.05).İmmunohistokimyasal verilere göre istatistiksel olarak anlamlılık olmamakla birlikteher üç ajanın hassas hale gelmiş işitsel sistem üzerinde olumlu etkilerinin olabileceğigözlemlendi. Elektron mikroskopik incelemelerde ise ekzojen deksametazonverilmesinin kokleayı gürültü gibi etkenlere karşı hassas hale getirdiği gözlemlendi.Anahtar Kelimeler: Aminoguanidin, CAPE, EGb-761, Deksametazon,Prenatal Tedavi10

THE EFFECTS OF EXOGEN STEROIDS ON AUDITORY SYSTEM IN PRENATALTERM, AN EXPERIMENTAL ANIMAL STUDYThe aim of this study to investigate whether to be exposed to the exogendexametasone in prenatal term cause the oversensitivity in the auditory system and toexamine whether the antioxidant agents prevent the possible damages in inner ear byelectrophysiologic and microscopic methods.After 12 Sprague-Dowley female rats were impregnate, dexametasone wasapplied to half of the subjects and the distiled water was applied to remnant subjects.The real subjects were obtained with the born of the offsprings and all subjects wereexposed to 110 dB noise for four hours on two months old. These subjects weredivided into eight groups according to exposing to exogen dexametasone andappliying manner of the antioxidant agents. Grup 1: 0.1 mg/kg/day distiled waterinjected to mothers. Grup 2: 0.1 mg/kg/day distiled water injected to mothers and200 mg/kg aminoguanidine injected to itself. Grup 3: 0.1 mg/kg/day distiled waterinjected to mothers and 30 Âµmol/kg CAPE injected to itself. Grup 4: 0.1 mg/kg/daydistiled water injected to mothers and 100 mg/kg EGb-761 injected to itself. Grup 5:0.1 mg/kg/day dexametasone injected to mothers. Grup 6: 0.1 mg/kg/daydexametasone injected to mothers and 200 mg/kg aminoguanidine injected to itself.Grup 7: 0.1 mg/kg/day dexametasone injected to mothers and 30 Âµmol/kg CAPEinjected to itself. Grup 8: 0.1 mg/kg/day dexametasone injected to mothers and 100mg/kg EGb-761 injected to itself.The hearing levels of all subjects were determined one week before noise, 48hours after noise and two months after noise. After one month, all subjects weredecapitated for immunohistochemical and electron microscopic evaluation.Whilethere was no statistical significance between groups which exposed and not exposedto exogen dexametasone before noise application, after noise application theelevation of hearing levels of subjects which exposed to exogen dexametasone wasstatistically significant (p<0.05). According to immunohistochemical datas, theseantioxidant agents affirmative effects on oversensitive auditory system. According toelectron microscopic evaluation, exogen dexametasone cause the oversensitivity incochlea againist outer effects like noise.Key Words: Aminoguanidine, CAPE, EGb-761, Dexametasone, Prenatal Treatment11
Effects of exogen steroids on auditory system in prenatal term, an experimental animal study
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz