Asfalt Betonunda Sürdürülebilirliğin Artırılması: Seramik Kek Atığının Kullanımı ve Performans Analizi - Karacasu, Murat; Wafaie, Zahir; Akalın, Kadir Berkhan (Fırat University, 2023)
Küresel nüfusun hızlı büyümesi, araçlara ve endüstriyel ürünlere olan talebin artmasına ve bunun sonucunda üretim seviyelerinin artmasına neden olmaktadır. Ne yazık ki, üretimdeki bu artış kaçınılmaz olarak önemli miktarda atık üretmektedir. Bu atıklar etkili bir şekilde yönetilmediğinde çevre kirliliğine sebep olmakta ve atık depolama konusunda zorluklara yol açmaktadır. Bu sorunları gidermek için sürdürülebilirliği teşvik etmek amacıyla çeşitli sektörlerde atık malzemeleri yeniden kullanmanın yolları bilimsel çalışmalarda aktif olarak araştırılmaktadır. Bu çalışmada, yol yapımında önemli bir malzeme olan asfalt betonu üretiminde seramik kek atığının (SKA) alternatif bir agrega malzemesi olarak kullanılmasına yönelik yenilikçi konsept incelenmektedir. Araştırmamız, SKA'nın, tipik olarak agrega ve bitümden oluşan asfalt betonuna dahil edilmesinin fizibilitesini sunmaktadır. Titiz test ve analizler sonucunda, asfalt betonu üretimine %20'ye kadar SKA'nın dahil edilmesi endüstri standartlarına uygun olduğu belirlenmiştir. Bu yaklaşım çevre ve görsel kirliliğin azaltılmasına yardımcı olurken, aynı zamanda atıkların depolanması ve uygun kullanılması ile daha sağlıklı bir çevreye ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Sonuç olarak, çalışmamız yol inşaatı sektöründe sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi yönünde önemli bir adım atmaktadır. Bulgular, seramik kek atıklarının yol yapımında yeniden kullanılmasının daha fazla araştırılması ve benimsenmesi için temel oluşturmakta ve artan atık üretiminin yarattığı zorluklara ve sürdürülebilir kalkınma zorunluluğuna çözüm bulmak için umut verici bir çözüm ve farkındalık sunmaktadır.

The rapid growth of the global population has led to an increased demand for vehicles and industrial products, resulting in heightened production levels. Unfortunately, this surge in production inevitably generates significant amounts of waste, which, when not effectively managed, contributes to environmental pollution and poses challenges for waste storage. To address these pressing concerns, scientific research has been actively exploring ways to repurpose waste materials across various sectors to promote sustainability. This study delves into the innovative concept of incorporating ceramic cake waste (CCW) as an alternative aggregate material in the production of asphalt concrete -a key material in road construction. Our research explored the feasibility of incorporating CCW into asphalt concrete, typically consisting of aggregates and bitumen. We identified a pivotal threshold through rigorous testing and analysis: incorporating up to 20% CCW in asphalt concrete production aligns with industry standards. This approach not only aids in reducing environmental and visual pollution but also optimizes waste storage and resource utilization, ultimately contributing to a healthier environment and improved quality of life. In conclusion, our study takes a significant step towards promoting sustainability in the road construction sector. The findings provide a foundation for the further exploration and adoption of ceramic cake waste reuse in road construction, offering a promising solution and awareness to address the challenges posed by increasing waste generation and the imperative for sustainable development.
Enhancing Sustainability in Asphalt Concrete: Utilizing Ceramic Cake Waste and Performance Analysis
Keywords: Transportation Engineering; Ulaştırma Mühendisliği