ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYADA EMOJİ KULLANIMLARI: İÇERİK, ALIŞKANLIKLAR, TRENDLER BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIRILMALI ANALİZİ - KARACA, MAŞİDE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Medya kavramı günümüzde sosyal medya ve internet olarak anlaşılmakta, iletişim de bu yolla yapılmaya çalışılmaktadır. İnternetin ve sosyal medya ağlarının yaygınlaşması ile birlikte kişilere zaman ve ortamda ayrı, onlara bağımlı olmayan bir iletişim imkanı verirken, günlük hayatta kolaylıklar sağlaması ve kişilerin sosyalleşmesine olanak vermiştir. Yeni iletişim araçları bilgiye daha geniş bir yelpazeden kolayca ulaşmaya ve bilgiyi birbirlerine göndermeye izin vermekte ve iletişimi hızlandırmaktadır. Sosyal medya insanların haberleri ve bilgiyi paylaşma, keşfetme ve okuma tarzlarındaki değişimler olarak sunulmuş ve bunun sonucunda daha da yeni, herkesin anlayacağı, yazının uzun uzun yazılarak insanları sıkmayacağı, bir sembolle birçok şeyin anlatılacağı yeni bir dil meydana getirmişlerdir. Yeni iletişim teknolojilerinin günden güne gelişmesi ile yazılı ve sözlü kültür yavaş yavaş etkisini kaybederek yerini yeni bir dil olan emojilere bırakmışlardır. İlk çağlarda bireylerin iletişim kurmak veya mesaj iletmek amacıyla mağara duvarlarına çizdiği resimlerle iletişim kurmaya, bir şeyler paylaşmaya çalışması günümüze kadar sürekli yeni teknolojilerin gelişip, hıza ayak uydurmaları sonucu emojiler oluşturulmuş, böylece en önemli iletişim araçlarından biri haline gelmiştir. Çalışmanın amacı, sosyal medyada üniversite öğrencilerinin emojileri kullanmalarına yönelik tutumlarını yansıtmaktır. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Fırat Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Üniversite öğrencilerinin sosyal medyada emoji kullanımlarına ilişkin görüşlerini yansıtabilmek amacıyla "Sosyal Medya Emoji Kullanımı Görüş Anketi" ve anket formuna ve sosyal medyada emoji kullanımına ilişkin detaylı bilgiler elde etmek amacıyla araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanmış "Sosyal Medyada Emoji Kullanımı Görüş Formu" kullanılmıştır. Tezde karma araştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında, üniversite öğrencilerinin sosyal medyada emoji kullanımına ilişkin görüşlerini tespit etmek amacıyla tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise üniversite öğrencilerinin sosyal medyada emoji kullanımına ilişkin görüşlerinin yansıtılması amacıyla görüşme (mülakat) tekniği kullanılmıştır. Öğrenciler arasından gönüllü seçilen 100 öğrenci ile açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu aracılığıyla görüşmeler yapılmıştır. Böylelikle sosyal medyada emoji kullanımının günlük hayatta sağladığı kolaylıklar, emoji kullanım amaçları, emoji kullanımının sosyal çevreyle iletişime etkisi, emojilerin yüz yüze iletişim tercihine olan görüşleri ve emoji kullanımının olumsuz yönlerine ilişkin görüşleri hakkında detaylı bilgiler elde edilmesi sağlanmıştır. Araştırma sonucuna göre, üniversite öğrencilerinin sosyal medyada emoji kullanımına ilişkin olumlu görüşlerinin yanı sıra olumsuz görüşlerinin de olduğu görülmüştür. Genel olarak bakıldığında üniversite öğrencilerinin sosyal medyada emoji kullanımına ilişkin görüşlerinden olumlu yönlerinin olumsuz yönlerine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Today, the media concept is understood as social media and internet, communication is being tried to be done in this way. With the widespread use of the Internet and social media networks, it has enabled people to have convenience in daily life and to socialize people while giving them separate and independent communication in time and environment. New communication tools allow information to be easily accessed in a wider range of ways and to send information to each other and speed up communication.Social media has been presented as a shift in people's ways of sharing and exploring information, sharing information, exploring and reading, and as a result they have brought a new field that will tell a lot more with a symbol that everyone will understand. With the development of new communication technologies from day to day, the written and oral culture gradually lost their influence and left their place to new emojis. In the early ages, communicating with the pictures drawn on the walls of the cave in order to communicate or to communicate messages to individuals, the emergence of emerging emojis as the new technologies gradually developed and the pace of the day became evermore one of the most important means of communication. The aim of the study is to reflect the attitudes of university students in using social media emoji. The sample of the research is composed of students who were educated at Fırat University and İnönü University in the academic year of 2017-2018. "Social Media Emoji Use Opinion Questionnaire" was used to reflect the opinions of university students about emoji usage in social media and "Social Media Emoji Opinion Opinion Form" prepared by the researcher with expert opinion in order to get detailed information about the questionnaire and social media emoji usage. In the thesis, mixed research design is applied. In the quantitative part of the research, a screening method was used to determine the opinions of university students regarding the use of emoji in social media. In the qualitative part of the research, interview (interview) technique was used to reflect the opinions of university students about emoji use in social media. 100 students selected voluntarily from the students were interviewed through an interview form consisting of open-ended questions. Thus, in social media, detailed information is provided about the conveniences that emoji use in everyday life, emoji usage purposes, the communication effect of emoji usage with social environment, views of emoji to face communication preference and negative aspects of emoji usage. According to the results of the research, it is seen that university students have positive opinions as well as negative opinions about the use of emoji in social media. In general, it was found that university students had more positive aspects of social media than negative aspects of emoji use.
Emoji usage of university students in social media: Comparative analysis of content, habits, trends
Keywords: İletişim Bilimleri