Kronik karaciğer hastalığında serum çinko, selenyum ve manganez düzeyleri - Bahçecioğlu, İ. Halil; İlhan, Metin; Ölçücü, Ali; Kızılkaya, Fikret; Demir, Ali (My University, 1999)
Kronik karaciğer hastalığında eser elementlerin metabolizması değişmekte ve buna bağlı olarak serum düzeyleri de etkilenmektedir. Bu çalışmada 12 kronik aktif hepatitli, 24 karaciğer sirozlu, 14 hepatik ensefalopatili hastada eser elementlerin (çinko, selenyum ve manganez) serum düzeyleri çalışıldı. Kontrol grubu olarak 27 normal sağlıklı birey alındı. Çinko (Zn) düzeyi karaciğer sirozu ve ensefalopatili olgularda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.001). Kronik aktif hepatitli olgularla kontrol grubu arasında Zn düzeyi açısından anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Zn, ensefalopatili olgularda en düşük düzeyde idi. Zn ile albumin düzeyi ve hastalığın evresi ilişkili idi (p<0.05 ). Selenyum (Se) düzeyi kronik aktif hepatit, karaciğer sirozu ve ensefalopatili olgularda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.05). Se düzeyi açısından ensefalopatili olgular ile kronik aktif hepatit ve karaciğer sirozu arasında anlamlı farklılık bulunamadı (p>0.05). Se ile albumin düzeyi ve hastalığın evresi ilişkili bulundu (p<0.05). Mn düzeyi açısından ensefalopatili, karaciğer sirozlu, kronik aktif hepatitli olgular ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Sonuçta kronik karaciğer hastalığında serum Zn ve Se düzeyleri düşmektedir. Kronik karaciğer hastalığında Zn ve Se replasmanı uzun dönemde faydalı olabilir. Serum Mn düzeyi kronik karaciğer hastalarında kontrol grubundan farklı bulunamadı.
Keywords: Çinko; Eser elementler; Karaciğer hastalıkları; Selenyum; Karaciğer sirozu; Kronik hastalık; Beyin hastalıkları; metabolik; edinilmiş; Kronik aktif hepatit; Hepatik ensefalopati; Karaciğer yetmezliği; Hepatit; kronik; Mangan