ANESTEZİ SÜRESİNCE ORTALAMA KAN BASINCININ BULANIK MANTIKLA DENETİMİ - AVCI, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ANESTEZİ SÜRESİNCE ORTALAMA KAN BASINCININ BULANIK MANTIKLA DENETİMİ Engin AVCI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı 2002, Sayfa :76 Bu tezde, anestezi süresince bir hastanın Ortalama (Atardamar) Kan Basıncı'nın (OKB) denetimi için Mamdani ve Sugeno tipi bulanık denetleyiciler tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Tezin temel amacı, gelecekte yapılabilecek gerçek uygulamalara bir zemin oluşturmaktır. Benzetimi yapılan denetim sisteminde hasta, zaman gecikme terimleri içeren doğrusal bir matematiksel modelle temsil edilmiştir. Denetlenen sistemin parametre değişimlerine karşı dayanıklı bir denetim elde etmek için bulanık denetleyicinin parametreleri ayarlanmıştır. Modern denetim genellikle bir mikroişlemci ile gerçekleştirildiğinden, denetim sisteminin ayrık zaman analiz ve tasarımı tezde verilmiştir. Sistem parametre değişiklikleri altında önerilen bulanık denetleyicilerin dayanıldı denetim performansı gösterdiği benzetim çalışmaları sunulmuştur. Anahtar kelimeler: Bulanık denetim, anestezi, ortalama kan basıncı denetimi.

SUMMARY Masters Thesis FUZZY LOGIC CONTROL OF MEAN ARTERIAL BLOOD PRESSURE DURING ANAESTHESIA Engin AVCI Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronic and Computer Education 2002, Page:76 In mis thesis, Mamdani and Sugeno type fuzzy logic controllers are designed and developed for the control of Mean Arterial (Blood) Pressure (MAP) of a patient during the anaesthesia. The main purpose of the thesis is to constitute a basis for the further real applications. In the simulated control system, the patient is represented by a linear mathematical model including time delay elements. The parameters of the fuzzy controllers are tuned in order to obtain a robust control performance against the plant parameter variations. Since the modern control is usually realized by using a microprocessor, the discrete time analysis and design of the control system are given in the thesis. The simulation results showing the robust control performance of the proposed fuzzy controllers under the plant parameter variations are presented. Key Words : Fuzzy control, anaesthesia, control of MAP XI
Fuzzy logic control of mean arterial blood pressure during anaesthesia
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control