Peptik ülser ve gastrite bağlı kanama sonrasında omeprazol ve ranitidin tedavisinin etkinliği - Karoğlu, Aziz; Çolak, Ramiz; Çelebi, Harika; Güzel, Zülfikar; Dönder, Emin (My University, 1998)
Bu çalışmada asit-peptik hastalıklara bağlı üst G/S kanamalanndan sonra omeprazol ve ranitidin tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Endoskopik kontroller 4. hafta yapıldı ve iyileşmemiş hastalarda tedaviye 8. haftaya kadar devam edildi. Duodenal ülserli hastalarda iyileşme oranları 4. haftada omeprazol için % 85.7 ve ranitidin için % 66.6 idi (p<0.05). 8. haftadaki iyileşme oranları omeprazol ve ranitidin için % 100 idi (p>0.05). Eroziv gastritti hastalardaki iyileşme oranları 4. hafta ve 8. haftada omeprazol için % 50 ve % 100 iken ranitidin için % 42.8 ve % 85.7 idi (p<0.05). Mide ülserli hastalardaki 4. hafta ve 8. haftadaki iyileşme oranları omeprazol için % 66.6 ve % 100 ve ranitidin için % 50 ve % 75 idi. (p<0.05). 4. ve 8. haftada ortalama antasid kullanımı omeprazol alan hastalarda daha düşüktü (p<0.05). Asit-peptik hastalıklarda omeprazolün ranitidinden daha iyi ve hızlı iyileşme sağladığı tesbit edilmiştir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Gastroenteroloji ve Hepatoloji