Organofosforlu Pestisidlerden Phosmet’in Pseudomonas fluorescens ile Biyodegradasyonunun Dolgulu Kolon Reaktörde Araştırılması - Senel, Gulsad Uslu; Durdu, Selin Yılmaz (My University, 2020)
Bu çalışmada dp=2mm çaplı tutuklanmış P. fluorescences tanecikleri ile dolgulu kolon reaktörde, öncelikle 1 mg/Lphosmet derişiminde besleme akış hızının phosmet tüketim hızına etkisi incelenmiştir. Akış hızı arttıkça film difüzyondirencinin azaldığı ve phosmet tüketim hızının arttığı gözlenmiştir. En yüksek phosmet % tüketim değeri (% 99) en düşükakış hızında (1.17 mL/dak) elde edilmiştir. Amaç yüksek dönüşüm yüzdesi elde etmek olduğu kadar, yüksek phosmettüketim hızıda sağlamak olduğundan 1.67 mL/dak akış hızı daha sonraki denemelerde kullanılabilecek akış hızı olarakbelirlenmiştir. Bu akış hızında elde edilen phosmet tüketim hızı; 0.0096 mg/ g k.mo.sa, tüketim yüzdesi ise % 97.5’dur.Dolgulu kolon reaktörde phosmet giderimi %99 olarak belirlenmiştir. Analizler tarımsal üretiminde yaygın olarakkullanılan phosmetin çevreye olumsuz etkilerini azaltmak için alternatif olarak dolgulu kolon reaktörde bakteriyelbiyokütlenin kullanılabileceğini göstermiştir.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri