HEMŞİRELERDE İŞKOLİKLİK, KİŞİLERARASI ÇATIŞMA VE ÖZNEL İŞ YÜKÜ ARASINDAKİ İLİŞKİ - DOĞAN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Mevcut çalışma işkoliklik, kişilerarası çatışma ve öznel iş yükü arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlar. İlave olarak çalışmada kişilerarası çatışma ve öznel iş yükünün bağımsız olarak işkoliklik üzerinde ve öznel iş yükünün kişilerarası çatışma üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Ayrıca çalışmada öznel iş yükü ile işkoliklik arasındaki ilişkide kişilerarası çatışmanın düzenleyicilik rolünün olup olmadığı incelendi. Çalışma katılımcıları, bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerdir (N=273). Katılımcılar İşyerinde Kişilerarası Çatışma Ölçeği, Öznel İş Yükü Ölçeğinin Türkçe Versiyonu ile DUWAS Ölçeği Türkçe Formunu tamamladılar. Korelasyon sonuçlarına göre; kişilerarası çatışma ve öznel iş yükünün, aşırı çalışma ve kompulsif çalışmayla pozitif ilişki gösterdiği bulundu. Regresyon analiz sonuçlarına göre, kişilerarası çatışma ve öznel iş yükü; aşırı çalışma ve kompulsif çalışmayı pozitif etkiler. Ayrıca sonuçlara göre, kişilerarası çatışma, öznel iş yükü ile işkoliklik arasındaki ilişkide düzenleyici role sahip değildir.

The present study aims to examine the relationships between workaholism, interpersonal conflict and subjective workload. In addition, the study aimed to examine the independent effects of interpersonal conflict and subjective workload on workaholism and the effects of subjective workload on interpersonal conflict. The study also examined whether interpersonal conflict has a moderating role in the relationship between subjective workload and workaholism. The study participants were nurses working in a university hospital (N=273). Participants completed the Interpersonal Conflict at Work Scale, the Turkish Version of the Subjective Workload Scale, and the Turkish Form of the DUWAS Scale. According to the correlation results, interpersonal conflict and subjective workload were positively correlated with working excessively and working compulsively. According to the regression analysis results, interpersonal conflict and subjective workload positively affect working excessively and working compulsively. In addition, according to the results, interpersonal conflict does not have a moderating role in the relationship between subjective workload and workaholism.
The relationship between workaholism, interpersonal conflict and subjective workload in nurses
Keywords: İşletme