GÜÇ ELEKTRONİĞİ DEVRELERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ ANALİZİ - ŞAHİN, NESLİHAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Son yıllarda güç yarı iletken teknolojilerinde meydana gelen ilerlemeler, güç elektroniğidevrelerinin yer aldığı sistemlerin kullanımını arttırmıştır. Güç elektroniği sistemleri ev eşyalarındanuzay sistemlerine, aydınlatmadan ısıtmaya, haberleşmeden enerji iletimine ve depolanmasına kadargeniş bir alanda kullanılır.Sistemlerin birçoğunun giriş karakteristiği mevcut şebeke karakteristiğinden farklıdır. Güçelektroniği devrelerinin görevi yükün gereksinim duyduğu giriş karakteristiğini elde etmektir. Elektrikgücünün dönüşümü ve kontrolü yarıiletken güç elemanlarının (BJT, MOSFET, SCR, GTO, IGBT,TR AK â€¦) açık veya kapalı durumlu bir anahtar olarak kullanılması sonucu olur.Bu tez çalışmasında, güç elektroniği sistemlerinin bilgisayar destekli analizi yapılmıştır.Ayrıca yarı iletken güç elemanları kullanılarak yapılan güç dönüşümü teknikleri hakkında bilgiverilmiştir.Tezin temel konusu olarak güç elektroniği sistemlerinden güç çeviricileri esas alınmış vePSPICE ve MATLAB/SIMULINK bilgisayar programları yardımıyla modellemesi yapılarak sonuçlarıverilmiştir.Anahtar Kelimeler: Güç Elektroniği Sistemleri , Güç Elektroniği Devreleri, AA-DA Konverter, DA-DA Konverter, AA-AA Konverter , DA-AA Konverter( nverter) , Yarı letken Güç Anahtarları,Modelleme, PSPICE Benzetimi, MATLAB/SIMULINK Benzetimi.
The analysis with supported computer of power electronic circuits
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği