Şavak salamura beyaz peynirlerde bazı patojen mikroorganizmaların varlığı üzerine araştırmalar - Patır, Bahri; Güven, Abamüslüm; Arslan, Ali (My University, 1998)
Bu araştırma, Savak salamura beyaz peynirlerde Escherichia coli-1, Staphylococcus aureus ve Listeria monocytogenes gibi bazı patojen mikroorganizmaların varlığını incelemek amacıyla yapıldı. Materyal olarak 72 adet peynir örneği kullanıldı. Örneklerin %69,4'ünün toplam koliform ve %51.4'ünün de Escherichia coli-1 mikroorganizmalarını içerdiği bulundu. İncelenen örneklerde, Staphylococcus mikroorganizmaları ile Staphylococcus aures'un sırasıyla %95.8 ile %55.6 oranında olduğu gözlemlendi. Listeria innocus 7 (% 9.7), Listeria monocytogenes ise yalnız 2 (%2.8) örnekten izole edildi. Peynir örneklerinde pH ortalama olarak 5.17 ± 0.45 değerinde belirlendi. Sonuç olarak, Elazığ'da tüketime sunulan olgun Savak salamura beyaz peynirlerinin önemli bir kısmının patojen mikroorganizmalar ile kontamine olduğu, bu nedenle aynı oranda standartlara uygunluk göstermediği ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike arzedebilecekleri sonucuna varıldı.
Keywords: Escherichia coli; Listeria monocytogenes; Staphylococcus aureus; mikrobiyal bulaşıklık; patojenler; pH; peynir; koliform bakterileri; Şavak peyniri; Listeria innocua; beyaz peynir