BENİGN PROSTAT HİPERPLAZİLİ HASTALARDA SUPRAPUBİK TRANSABDOMİNAL ULTRASONOGRAFİ İLE PROSTAT AĞRILI VE REZİDÜ İDRAR TAYİNİ - BİLGİÇ, İDRİS (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışmamıza Mayıs 1993 ve Mayıs 1995 tarihleri arasında F.Ü. Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Kliniği' ne benign prostat hiperplazisi öntanısı ile yatırılan hastalardan rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 50 hasta alınmış olup bu hastalara preoperatif dönemde suprapubik transabdominal ultrasonografi uygulanarak tahmini prostat ağırlıkları ve rezidü idrar miktarları saptanmıştır. Daha sonra kateterizasyon İle gerçek rezidü miktarı ve operasyon sırasında çıkarılan spesimenlerin tartımı yapılarak gerçek prostat ağırlıkları saptanmıştır. Gerek pre ve post operatif prostat ağırlıklarının gerekse ultrasonografık ve kateterizasyon ile elde edilen rezidü idrar miktarlarının karşılaştırılması sonucunda görülmüştür ki transabdominal suprapubik ultrasonografi gerçek değerlere oldukça yakın bilgi vermiş, istatiksel olarak anlam taşıyan ve daha önceleri yapılmış çalışmalar ile uyumlu bir tablo ortaya koymuştur. 34
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology