ORTAOKUL 6, 7 VE 8. SINIFLARDA GEOMETRİK CİSİMLERİN ALAN VE HACİMLERİNİN ÖĞRETİMİNDE CABRİ 3D YAZILIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISI VE TUTUMUNA ETKİSİ - AKGÜL, ALEV (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin Cabri 3D yazılımı yardımıyla geometrik cisimlerin alan ve hacim hesabı kazanımını anlamlandırmalarını incelemektir. Bu bağlamda araştırmada Cabri 3D yazılımının öğrenci başarısı ve tutumuna olan etkisi araştırılmıştır. Aynı zamanda araştırmada öğrencilerin geometrik cisimlerin alan ve hacim hesabındaki başarıları ile matematik dersine olan tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Bu çalışma, ortaokul kademesinde matematik dersi kapsamında öğrencilerin geometrik cisimlerin alan ve hacimlerinin öğretiminde Cabri 3D yazılımının öğrenci başarısı ve tutumuna etkisini belirlemeye çalışan bu araştırma yarı deneysel yönteme göre yürütülmüştür. Araştırmanın evreni, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Elazığ ili Maden ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Atatürk Ortaokulu'nda okuyan 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi, evreni temsil niteliğine ve araştırmanın amacına ulaşmasına yardım edecek özelliklere sahiptir. 6. sınıf düzeyinden 30, 7. sınıf düzeyinden 28 ve 8. sınıf düzeyinden 38 öğrenci rastgele seçilmiştir. Her sınıf düzeyinden seçilen bu öğrencilerden de kendi aralarında eşit olacak şekilde yansız atama yoluyla iki grup oluşturulmuştur. Yine yansız atama yoluyla bu gruplardan biri deney diğeri kontrol grubu olarak seçilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce gruplara uygulanan geometrik cisimler başarı testi, matematik tutum ölçeği, çalışma sonunda tekrar uygulanmıştır. Deney grubunda bulunan öğrencilere bilgisayar laboratuarında Cabri 3D'nin temel özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Öğrenciler arası etkileşimin daha fazla olabilmesi için ikişerli gruplar oluşturulmuştur. Öğrenciler çalışma yapraklarını birlikte yapmışlardır. Her etkinliğin sonunda öğrencilerin düşüncelerini yazmaları için yeterli boşluklar bırakılmıştır. Bu araştırma sonucunda ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf matematik dersinde yer alan "Geometrik Cisimlerin Alan ve Hacimleri" konularının öğretiminde deney grubuna Cabri 3D ile öğretimin kontrol grubunda uygulanan mevcut programla öğretime göre öğrencilerin matematik başarısı ve tutumunu artırmada etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuç deney grubunda işlenen öğretim etkinlikleriyle açıklanabilir. Çünkü deney grubundaki öğrenciler dinamik geometri yazılımı Cabri 3D ile çeşitli denemeler yapma, bilgilerini test etme ve sonuçlara kendi çabalarıyla ulaşma imkanı bulmuşlardır. Bunun yanında deney grubunda bulunan öğrenciler çalışma yapraklarıyla desteklenmiştir. Öğrenciler Cabri 3D ile bilgilerini yapılandırma imkanı bulmuşlardır. Ayrıca Cabri 3D, geometrik şekillerde görsellik sağlaması, oluşturulan şekillerin taşınması ve döndürülmesi kolaylığını sağlamaktadır. Derslerde bu program ve yazılımlar kullanılarak öğrencilerin derse güdülenme düzeyleri artırılabilir. Anahtar Kelimeler: Çalışma Yaprağı, Geometrik Cisimler, Matematik, Bilgisayar Destekli Öğretim, Cabri 3D, Tutum

The aim of this study is to analyze to give the meaning of acquirement of the sphere and volume calculation of geometric objects with the help of Cabri 3D software. In this sense, it has been studied the influence of Cabri 3D on student success and attitude in the study. Besides, it is aimed to observe whether there is a meaningful relation between the success of the students in sphere and volume calculation of geometric objects and the attitude of the students to mathematic lesson. The study is conducted by a quasi-experimental method determining the effect of Cabri 3D software on student success and attitude in teaching sphereand volume of the students in secondary school mathematic lesson. The study is made up of 6TH 7TH and 8TH grade students studying at Atatürk Secondary School depended on Ministry of Education in Maden, Elazığ, in 2013-2014 school year. The research sample has a trait which will help perform the purpose of study and representation qualification. 30 students at 6TH grade, 28 students at 7TH grade and 38 students at 8TH grade were selected randomly and then two groups were formed of these students among themselves equally to their levels. One of the two has been selected as a control group and the other has been selected as a experimental group. Before starting the study, geometric objects success test, mathematics concern scale conducted on the groups were performed again in the end. The students in experimental group were informed about the basic characteristics of Cabri Geometry in computer lab. The students were separated in double groups to have more interaction between themselves. The students have prepared the worksheets cooperatively. At the end of the every activity, enough spaces were left for the students to write their views. At the end of this study, it has turned out that Cabri 3Dwhich was applied on experimental group is more effective than the other available method in teaching Area and Volumes of Geometric Objects 6TH 7TH and 8TH grade students success and attitude in mathematics lesson. This result is explained by teaching activities in experimental group. Because the students this group had the opportunity to try, test their knowledge and to get the result by themselves. In addition, the students in this group were supplied by worksheets. They had a chance to configure their results through Cabri 3D. Moreover the program enabled visualization in geometric objects, carrying and rotating the objects that were created . The motivation levels of the students to the lesson can be enhanced by using this program and software in the lessons. Key Words : Worksheets, Geometric Objects, Mathematic, Teaching Supported by Computer, Cabri 3D, Attitude.
The effect of Cabri 3D software in teaching sphereand volume of geometric objects on student success and attitude at secondary school in 6th, 7th and 8th grade
Keywords: Matematik; Eğitim ve Öğretim