Rat tibialarında oluşturulan defektlerde insan kaynaklı mineralize dentin greftlerinin tek başına ve ksenogreft ile kombine kullanımının implantların osseointegrasyonuna olan etkisinin biyomekanik incelenmesi - Güney, Merve (Fırat Üniveristesi, 2026)
RAT TİBİALARINDA OLUŞTURULAN DEFEKTLERDE İNSAN KAYNAKLI MİNERALİZE DENTİN GREFTLERİNİN TEK BAŞINA VE KSENOGREFT İLE KOMBİNE KULLANIMININ İMPLANTLARIN OSSEOİNTEGRASYONUNA OLAN ETKİSİNİN BİYOMEKANİK İNCELENMESİ Alveolar kemik defektlerinin tedavisinde, çekim sonrası soket hacminin korunmasına yönelik uygulamalarda ve implant cerrahisi öncesi ya da sonrasında gerçekleştirilen kemik artırma işlemlerinde farklı greft materyallerine ihtiyaç duyulmaktadır. Otojen kemik greftleri, osteokondüktif, osteoindüktif ve osteojenik özellikleri bir arada barındırmaları nedeniyle günümüzde hâlâ "altın standart" olarak kabul edilmektedir. Ancak, sınırlı miktarda elde edilebilmeleri, ikinci bir cerrahi alan gerektirmeleri ve hızlı rezorpsiyona uğramaları gibi dezavantajlar, araştırmacıları alternatif biyomateryallerin geliştirilmesine yönlendirmiştir. Bu doğrultuda, allogreft, ksenogreft ve alloplast gibi farklı greft türleri klinik uygulamalarda yaygınlık kazanmıştır. Son yıllarda ise, çeşitli nedenlerle çekim endikasyonu bulunan dişlerin, dentin ve kemik dokusunun benzer kimyasal ve yapısal özellikler göstermesi nedeniyle klinik atık olarak değerlendirilmek yerine kemik greft materyali olarak kullanımı gündeme gelmiştir. Yapılan çalışmalarda, dentinin osteoindüktif potansiyele sahip olduğu, kemik formasyon kapasitesinin otojen kemik greftlerine yakın olduğu ve alternatif bir greft materyali olarak değerlendirilebileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada, rat tibialarında oluşturulan kemik içi defektlerin, insan kaynaklı mineralize dentin grefti, sığır kaynaklı ksenogreft ve bunların %50 dentin + %50 ksenogreft kombinasyonu ile tedavi edilmesinin ardından elde edilen yeni kemiğe yerleştirilen implantların osseointegrasyon düzeylerinin biyomekanik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmadan elde edilecek verilerin, mineralize dentin greftlerinin klinik kullanım potansiyelinin anlaşılmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Anahtar Kelimeler: alveolar kemik defekti, biyomekanik analiz, kemik rejenerasyonu, mineralize dentin grefti, osseointegrasyon.

2. ABSTRACT BIOMECHANICAL EVALUATION OF THE EFFECT OF HUMAN-DERIVED MINERALIZED DENTIN GRAFTS USED ALONE AND IN COMBINATION WITH XENOGRAFTS ON THE OSSEOINTEGRATION OF IMPLANTS IN EXPERIMENTALLY CREATED DEFECTS IN RAT TIBIAE In the treatment of alveolar bone defects, various types of graft materials are required for socket preservation procedures aimed at maintaining post-extraction socket volume, as well as for bone augmentation techniques performed before or after implant surgery. Autogenous bone grafts are still regarded as the gold standard because they possess osteoconductive, osteoinductive, and osteogenic properties simultaneously. However, their limited availability, the need for an additional surgical site, and their rapid resorption rate have directed attention toward alternative biomaterials such as allografts, xenografts, and alloplasts. Recently, teeth indicated for extraction have begun to be utilized as potential bone graft materials rather than clinical waste, since dentin and bone share similar inorganic, organic, and aqueous components. Several studies have demonstrated that dentin exhibits an osteoinductive potential comparable to that of autogenous bone and can serve as a viable alternative grafting material. This experimental study aimed to biomechanically evaluate the osseointegration levels of implants placed into newly formed bone within rat tibial intraosseous defects treated with human-derived mineralized dentin graft, bovine-derived xenograft, and a 50:50 dentin–xenograft combination. The findings of this study are expected to contribute to a better understanding of the clinical potential of mineralized dentin grafts as a promising alternative in bone regeneration procedures. Keywords: alveolar bone defect, biomechanical analysis, bone regeneration, mineralized dentin graft, osseointegration.
Biomechanical evaluation of the effect of human-derived mineralized dentin grafts used alone and in combination with xenografts on the osseointegration of implants in experimentally created defects in rat tibiae
Keywords: Diş Hekimliği