COMPARISON OF ELEMENT CONCENTRATIONS IN CRUDE OIL SAMPLES TAKEN FROM DIFFERENT SITES IN IRAQ AND TURKEY - NAWZAD, ZIAD NAWZAD (Fırat Üniveristesi, 2021)
Ham petrollerin metal içeriklerini doğru bir şekilde belirleyebilme yeteneği, yağların kaynağının (Ni ve V) belirlenmesi ihtiyacından, arıtma sırasında katalizi engelleyebilecek veya hidrokarbon sırasında çevreyi olumsuz etkileyebilecek bileşenlerin çıkarılmasına kadar değişen nedenlerden dolayı gereklidir. Petrol kaçakçılığının önlenmesi için petrol kaynağının tespiti çok önemlidir. Bu tezin amacı, Türkiye ve Irak'taki farklı sahalardan alınan ham petrol numunelerindeki element konsantrasyonlarının karşılaştırılmaktır. Bu amaçla Irak'ın Duhok, Zaho, Erbil gibi birkaç lokasyonundan, Türkiye'den Batman ve Adıyaman'dan ham petrol örnekleri toplanmıştır. Numune çözünürleştirilmesi, HNO3 ve politetrafloroetilen (PTFE ™) kullanılarak mikrodalga (MW) fırında yapıldı. Bundan sonra, çözünürleştirilmiş örnekler daha fazla analiz için seyreltildi. Metal konsantrasyonları, Endüktif olarak eşleşmiş plazma-kütle spektrometresi (ICP-MS) kullanılarak belirlendi. Kantitatif analiz için kalibrasyon grafikleri elde edildi. Elde edilen sonuçlardan Vanadyum konsantrasyonunun (0.082 - 24.490) mg/L aralığında olduğu, Nikel konsantrasyonunun ise (1.028 - 10.740) mg / L aralığında değiştiği bulunmuştur.

The ability to accurately determine the metal contents of crude oils is necessary for reasons ranging from the need to identify the source of the oils (Ni and V) to the removal of components that might inhibit catalysis during refining or impact negatively on the environment during hydrocarbon combustion. Determination of the petroleum source is very important to prevent oil smuggling. The aim of this thesis is a comparison of element concentrations in crude oil samples taken from different sites in Turkey and Iraq. For this purpose, the crude oil samples were collected from a few locations including Duhok, Zakho, and Erbil from Iraq, Batman, and Adiyaman from Turkey. Sample Digestion was performed by microwave (MW) oven-using HNO3 and polytetrafluoroethylene (PTFE™). After that, the digested samples were diluted for further analysis. The metal concentrations were determined by using Inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS). For quantitative analysis, calibration graphs were obtained. From the results obtained, it was found that Vanadium V concentrations are in ranges of (0.082 – 24.490) mg/L, while Nickle Ni concentrations are varying between (1.028 – 10.740) mg/L.
Irak ve Türkiye'deki farklı bölgelerden alınan ham petrol numunelerindeki element konsantrasyonlarının karşılaştırılması
Keywords: Kimya