İDİYOPATİK ANİ SENSÖRİNÖRAL İŞİTME KAYIPLI HASTALARDA VESTİBÜLER SİSTEMİN DEĞERLENDİRİLMESİ - KIZKAPAN, DÖNDÜ BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Koklea ve vestibüler organlar arasındaki yakın ilişki nedeniyle koklear fonksiyon bozukluklarına vestibüler bozukluklar da eşlik edebilir. Bu çalışma ile idiyopatik ani sensorinöral işitme kayıplı hastalarda vestibüler fonksiyonların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, idiyopatik ani sensorinöral işitme kaybı tanılı 18-55 yaş arası 33 hasta ile işitme ve denge sorunu saptanmayan 30 gönüllü birey alındı. Hastalara tedavi öncesi, tedavinin 10. günü ve 30. gününde odyometri, cVEMP, oVEMP, kalorik test ve VNG testleri yapıldı. Ayrıca hastaların başvuru süresi, işitme kaybının derecesi ve konfigürasyonu, eşlik eden vertigo, tinnitus ve kulak dolgunluğunun işitme düzelme durumlarına etkisi değerlendirildi. Çalışma grubundaki 33 olgunun 19(%57,6)'u erkek, 14(%42,4)'ü ise kadın olup yaş ortalaması 40,24±13,05 idi. Kontrol grubundaki 30 bireyin 19(%63,3)'u erkek, 11(%36,7)'i kadın olup yaş ortalaması 39,53±13,03 idi. Ani sensorinöral işitme kaybı görülme sıklığında cinsiyet ve yaş açısından anlamlı bir fark olmadığı ve kadın hastalarda prognozun daha iyi olduğu gözlendi. Tedaviye erken başvurunun iyi prognoz, çok ileri derecede işitme kaybı ve bilateral işitme kaybının kötü prognoz olduğu gözlendi. Yükselen tip odyogram konfigürasyonu olan hastalarda prognoz daha iyi iken; düz, alçalan ve total işitme kaybı olan hastalarda prognozun daha kötü olduğu gözlendi. Vertigo, tinnitus, kulak dolgunluğu ve geçmişte işitme kaybı varlığının prognoza etkisinin olmadığı gözlendi. Çok ileri derecede işitme kayıplı ve total işitme konfigürasyonu olan hastalarda anormal kalorik yanıtın daha yüksek olduğu gözlendi. cVEMP ve oVEMP P1-N1 latanslarında tedavi sonrasında kısalma olduğu gözlendi. Anormal yanıtın en yüksek sırasıyla oVEMP, cVEMP ve kalorik testte olduğu gözlendi. Ayrıca, tedavi sonrasında anormal yanıtlarda düşüş gözlendi. Sonuç olarak; çalışmamızda idiyopatik ani sensorinöral işitme kayıplı hastalarda vestibüler fonksiyonun etkilendiği gözlendi. Bu sonuçlara göre, ani sensörinöral işitme kayıplı hastaların prognozunun tahmininde vestibüler sistemin değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu konuda daha fazla hasta serilerini içeren çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler: İdiyopatik ani sensörinöral işitme kaybı, Vestibüler disfonksiyon, oVEMP, cVEMP, Kalorik test.

Due to the close relationship between the cochlea and vestibular organs, cochlear dysfunction may also be accompanied by vestibular disorders. The aim of this study was to evaluate vestibular functions in patients with idiopathic sudden sensorineural hearing loss. Thirty three patients with idiopathic sudden sensorineural hearing loss aged between 18-55 years and 30 volunteers without hearing and balance problems were included in the study. Audiometry, cVEMP, oVEMP, caloric test and VNG tests were performed before treatment, 10th day and 30th day of treatment. In addition, patients' admission time, degree and configuration of hearing loss, accompanying vertigo, tinnitus and ear fullness; the effect on hearing improvement was evaluated. Of the 33 cases in the study group, 19(%57,6) were male and 14(%42.4) were female. The mean age was 40.24 ± 13.05. Of the 30 individuals in the control group, 19(%63.3) were male and 11(%36.7) were female. The mean age was 39.53 ± 13.03. There was no significant difference in the frequency of sudden sensorineural hearing loss in terms of gender and age, and the prognosis was better in female patients. Early admission to treatment showed good prognosis. Very severe hearing loss and bilateral hearing loss had a poor prognosis. The prognosis was better in patients with rising type audiogram configuration. Prognosis was found to be worse in patients with flat, descending and total hearing loss. Vertigo, tinnitus, ear fullness and history of hearing loss did not affect prognosis. Abnormal caloric response was higher in patients with severe hearing loss and total hearing configuration. cVEMP and oVEMP P1-N1 latencies were shortened after treatment. Abnormal response was highest in oVEMP, cVEMP and caloric test, respectively. In addition, abnormal responses decreased after treatment. As a result; in our study, vestibular function was affected in patients with idiopathic sudden sensorineural hearing loss. According to these results, we think that evaluation of vestibular system is important in predicting prognosis of patients with sudden sensorineural hearing loss. Further studies involving more patient series are needed. Key Words: Idiopathic sudden sensorineural hearing loss, Vestibüler dysfunction, oVEMP, cVEMP, Caloric test.
Evaluation of the vestibüler system in patients with idiopathic sudden sensorineural hearing loss
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz