TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TALAMUS HACİMLERİ VE KLİNİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ - ÖZER, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2016)
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), travmatik yaşantı sonrası, olayı tekrar tekar yaşama, anımsatan uyaranlardan kaçınma, artmış uyarılmışlık hali ile karekterize iyi tanımlanmış ruhsal bir bozukluktur. Son yıllarda travma sonrası stres bozukluğu hastalarında yapılan nörogörüntüleme çalışmalarında, hastalığın belirleyici belirti ve bulguları ile ilişkili olması muhtemel anormallikler saptanmıştır. Bu çalışmada, travma sonrası stres bozukluğunun etyopatogenezini daha iyi anlayabilmek için hastalarda sağ ve sol talamustaki morfometrik değişikliklerin araştırılması amaçlandı. Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre TSSB tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 16 hasta ile 15 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Klinisyen Tarafından Uygulanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği (TSSB-Ö) ve SCID-I uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak sağ ve sol talamusun volümetrik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar TSSB' li hastaların hem sağ hem de sol talamus hacimlerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha düşük olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, sol talamus hacmi ile TSSB-Ö kaçınma/küntlük (C) alt ölçek puanı arasında korelasyon saptandı. Sonuç olarak talamusun travma sonrası stres bozukluğunun hem patofizyolojisi hem de klinik seyri ile ilişkisinin olabileceği söylenebilir. Bu bölgelerin fonksiyonel özelliklerini inceleyen görüntüleme teknikleri ve bilişsel işlevleri inceleyen testlerin birlikte ele alındığı çalışmaların daha önemli ve verimli sonuçlara ulaşılmasını sağlayabileceği düşünülmektedir.

Posttraumatic stress disorder (PTSD) is a psychiatric disorder whose properties of diagnosis were well-determined and characterized with re-experiencing symptoms (e.g., nightmares, flashbacks), hyperarousal and avoidance symptoms. Recently, in neuroimaging studies, some abnormalities that may be related to the signs and symptoms of the disease have been shown. In this study; it has been aimed to investigate the morphometric alterations of thalamus in patients with PTSD for understanding the pathophysiology. The study comprised 16 PTSD patients who had applied to Firat University Hospital Department of Psychiatry as out- or in- patients and had been diagnosed with PTSD according to the criteria of DSM-IV-TR and 15 healthy controls. The patients were administered the sociodemographical data form, Clinician-Administered PTSD Scale, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale and SCID. The volumetric measurements of thalamus was performed on patients and control group by using MRI. The results of the present study showed that patients with PTSD had significantly smaller left and right thalamic volumes than healty controls. In addition, the reduced left thalamic volume was found to be correlated with CAPS symptom subscore C (avoidance/numbing). Finally, this can be considered thalamus has a relationship with both pathophysiology and clinical course of the disease. Our study suggested that the investigations which use together the imaging technique that examine the functional qualifications of this area and the tests research the cognitive functions, make us to provide to reach more important and effective results.
Thalamic volumes in patient with posttraumatic stress disorder and relationship with the clinical variabilities
Keywords: Psikiyatri