YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ SERTİFİKA PROGRAMINA KATILAN ÖĞRENCİLERİN SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER?İ - Demirel, Şener; Kökçü, Yelda (My University, 2018)
Türkiye, son yıllarda bulunduğu coğrafyada meydana gelen olaylarsonucunda mülteci akınına uğramıştır. Özellikle Suriye’den göç eden 3milyondan fazla mülteciye Türkçe öğretmek hayati önemi taşımaktadır.Bunun yanında Afrika’dan Asya’ya Avrupa’dan Amerika’ya çok sayıdaülkeden çeşitli amaçlarla Türkiye’ye gelen insanların Türkçe öğrenmeihtiyaçları da yadsınmaz bir gerçektir. Muhtemel sorunların çözümü içinbaşta yurt dışında Yunus Emre Enstitüsü ve yurt içinde TÖMER gibikuruluşlar olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş yabancılara Türkçeöğretmek için ciddi bir çalışma içine girmiştir.Bu çalışmanın amacı, Fırat Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama veAraştırma Merkezi (TÖMER) tarafından açılan Yabancılara Türkçe ÖğretimiSertifika Programına katılan kursiyerlerin sertifika programı hakkındakigörüşlerini tespit etmektir. Bu amaçla nitel desende yürütülen araştırmada 9sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu ilgili programa katılan 6 kadın, 4 erkektenoluşan 10 katılımcı oluşturmaktadır. Verilerin analizinde içerik analiziyöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların ders içeriği,akademik personel, ölçme değerlendirme teknikleri ve program içeriğihakkında olumlu; kullanılan yöntem ve teknikler ve ders süreleri hakkında iseolumsuz görüş bildirdikleri tespit edilmiştir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları