Pnömonili koyun ve keçilerin akciğerlerinden aerobik bakteri izolasyonları ve izole Pasteurell amultocida ve Mannheimia haemolytica' nın polimeraz zincir reaksiyonu ile saptanması - Özbey, Gökben; Muz, Adile (My University, 2004)
Bu çalışmada Pasteurella'ların ve diğer aerobik bakteriyel etkenlerin koyun ve keçilerin pnömonili akciğer örneklerinden izolasyonu ve izole Pasteurella multocida ve Mannheimia haemolytica'mn kültür yöntemi ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile identifikasyonu amaçlandı. Ayrıca şüpheli P. multocida izolatlarına fare patojenite testi yapıldı. Akciğer örneklerinin % 7 koyun kanlı ağarda 24-48 saatlik kültürü sonucunda, 350 koyun akciğerinden 15 (96 4,3) P. multocida ve 8 (96 2,3) M. haemolytica izole ve identifiye edildi. Keçilerden toplanan 150 akciğer örneğinden ise 1 (96 0,7) P. multocida ve 6 (96 4,0) M. haemolytica izole ve identifiye edildi. Akciğerlerden P. multocida ve M. haemolytica'nm izolasyon oranlarının karşılaştırılması sonucunda farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı belirlendi (koyunlarda P = 0,2 ve keçilerde P = 0,12). Fare patojenite testi ile koyunlarda 15 P. multocida izolatından 13 (96 86,7)'ü ve keçilerde ise izole edilen bir P. multocida izolatı pozitif bulundu. P. multocida ve M. haemolytica izolatlarının tümünün PZR ile de pozitif olduğu saptandı. Bununla birlikte, toxA geninden hazırlanan primerlerin kullanılması ile yapılan PZR ile P. multocida izolatlarının hiçbirinde pozitif sonuç elde edilemedi. Sonuç olarak bu çalışma, P. multocida ve M. haemolytica'nm doğru ve çabuk identifikasyonu için PZR'nin uygulanabilirliğini ortaya koymuştur.
Keywords: Zatürre; tanı; polimeraz zincir reaksiyonu; koyun; Mannheimia haemolytica; tanı teknikleri; akciğerler; keçi; izolasyon; patojenite; bakteriler; Pasteurella haemolytica; aeroblar