Yürüme çağındaki (1-4 yaş) gelişimsel kalça displazili olgularda erken dönem tedavi sonuçlarımız - Karakurt, Lokman; Yılmaz, Erhan; İncesu, Mustafa; Belhan, Oktay; Serin, Erhan (My University, 2004)
Amaç: Gelişimsel kalça displazisi nedeniyle 1-4 yaşlarındaki olgularda uyguladığımız tedavinin erken dönem sonuçları incelendi. Çalışma planı: Yirmi dört hasta ilk tedavi sırasındaki yaşlarına göre retrospektif olarak iki gruba (2 yaş altı ve üstü) ayrıldı. Grup I'de 13 hasta (20 kalça; ört. yaş 19.1 ay; dağılım 14-24 ay), grup IFde 11 hasta (15 kalça; ört. yaş 32.6 ay; dağılım 26-50 ay) vardı. Başlangıç tedavisi olarak grup I'de 12 kalçaya kapalı ya da açık redüksiyon, sekiz kalçaya açık redüksiyon ve femoral ve/veya pelvik osteotomisi uygulandı. Grup IFdeki tüm kalçalarda açık redüksiyon ve femoral ve/veya pelvik osteotomisi yapıldı. Ameliyat sonrası klinik değerlendirmede modifiye McKay ölçütleri, radyografik değerlendirmede Severin sınıflandırması kullanıldı. Ortalama izlem süresi grup Fde 29.1 ay (dağılım 12-60 ay), grup IFde 37.3 ay (dağılım 12-66 ay) idi. Sonuçlar: Grup Fde dokuz kalçada, grup IFde iki kalçada ek tedavi olarak kemik girişimi yapıldı (p<0.05). Avasküler nekroz grup Fde altı kalçada (%30) görülürken, grup IFde görülmedi (p<0.05). Grup I'de radyolojik olarak %85, klinik olarak %90; grup IFde radyolojik olarak %86, klinik olarak %100 çok iyi ve iyi sonuç elde edildi. Çıkarımlar: Yürüme çağındaki olguların gelişimsel kalça displazisinde açık ya da kapalı redüksiyon ile birlikte pelvik ve/veya femoral osteotomilerin de gerekebileceği unutulmamalıdır.
Keywords: Çocuk; Ameliyat sonrası komplikasyonlar; Kalça eklemi; Osteotomi; Femur başı nekrozu; Kalça çıkığı; doğumsal