THE RELATION BETWEEN PAIN AND MOTIVATION BY SOME DEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS OF FOOTBALL PLAYERS: EXAMPLE OF ELAZIG PROVINCE - ABDULLAH, QURBAN MAHMOOD ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2018)
Spor yaralanmalarının olumsuz etkilerinden biri ağrı durumudur. Bu durum futbolcular için beklenmeyen bir sonuçtur. Eğitim ve maçlar sırasında meydana gelen yaralanmaların neden olduğu ağrı durumu, motivasyon üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bu çalışmada, futbolcuların acı çekmesi durumunda spor yapmak için ağrı ve motivasyon deneyimlerinin bazı demografik özelliklerle belirlenmesi çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın evreni, Elazığ ilinde rekabet eden amatör ve profesyonel futbol takımlarından oluşmakta (n = 630) ve çalışmanın örneklemini, bu takımlarda oynayan rasgele seçim yöntemiyle seçilmiş 160 katılımcı oluşturmuştur. Elazığ ili örneğinde yapılmış olan çalışmada katılımcılara bir anket uygulananmıştır. Anketin ilk bölümünde, Katılımcıların demografik özellikleri, ağrı durumları ile ilgili sorular, ikinci bölümde ise ağrı durumunda spor yapma motivasyonlarını belirlemeye yönelik sorular sorulmuştur. Veri toplama aracı, Elazığ ilinde rekabet eden amatör ve profesyonel futbol takımları ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak araştırmacı tarafından mevcut ölçüm formları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler bilgisayara aktarıldıktan sonra değerlendirmeler SPSS 22.0 paket programında yapılmıştır. İlk önce toplanan verilerin güvenilirliğini bulmak için Cronbach alfa testi uygulanmıştır. Cronbach's alpha kat sayısı olarak 0.845 değeri elde edilmiştir. İstatistiksel analiz yapmak için öncelikle uygun analiz yönteminin belirlenmesi için verilerin parametrik durumu incelenmiştir. Analiz kapsamında tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, bağımsız örneklem t-testi, Anova analizi ve Regresyon analizi, Kruskal Wallis-H ve Jonckheere-Terpstra Testa analizi kullanılmıştır. Tablo ve grafiklerle önemli sonuçlar gösterilmiştir. Yapılan istatistikler sonucunda yaş, beden kitle indeksi, antreman sıklığı ve süresi gibi değişkenlerin katılımcıların ağrı durumlarında farklılık oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Futbolcuların ağrı durumlarını belirledikten sonra gerekli önlemleri almak ve eğitim unsurlarını belirlemek için farkındalığı arttırmak mümkündür. Anahtar kelimeler: Futbol, motivasyon, ağrı, eğitim

One of the negative effects of sports injuries is a pain situation. This situation is an unexpected result for football players. The pain situation that is caused by the injuries, which occur during trainings and matches, may have a negative impact on the motivation. In this study, determination of the experience of pain and motivation to perform sports in case of a pain of football players by some demographic characteristics forms the fundamental purpose of the study. The universe of the study consisted of amateur and professional soccer teams competing in Elazığ (n = 630) and the sample of the study consisted of 160 participants selected by the random selection method which played in these teams. A questionnaire will be applied to the participants in the study to be conducted in example of Elazığ province. In the first section of the questionnaire, questions on demographic characteristics of the participants and pain cases, in the second section, questions were asked to determine the motivation for sports in case of pain. Data collection will be carried out by using face to face interview method with amateur and professional football teams competing in Elazığ province with the available measuring forms by the researcher. After the data is transferred to computer, evaluations will be done in SPSS 22.0 package program. At first, to find the reliability of the collected data, Cronbach alpha test will be applied. Cronbach's alpha coefficient of 0.845 was obtained. To perform statistical analysis, parametric status of the data will firstly be investigated for determining the proper analysis method. Within the scope of the analysis, descriptive statistics, reliability analysis, independent sample t-test, Anova analysis and Regression analysis, Kruskal Wallis-H and Jonckheere-Terpstra Testa analysis were used. Significant results will be shown with tables and graphics. As a result of the statistics, variables such as age, body mass index, training frequency and duration were found to be different in participants' pain situations. It is possible to take necessary precautions after determining the pain situations of footballers and to raise awareness to determine the educational elements. Key words: Football, motivation, pain, training.
Futbolcuların bazı özelliklerine göre ağrı durumları ve motivasyon ilişkisinin incelenmesi: Elazığ İli örneği
Keywords: Spor