AKNE VULGARİSLİ HASTALARDA SERUM GHRELİN VE OBESTATİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KANAT, ZEKİYE (Fırat Üniveristesi, 2013)
Akne vulgaris, kozmetik, psikolojik ve sosyal açıdan ciddi sorunlara yol açan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Etyopatogenezi tam aydınlatılamamış olmakla birlikte androjen hormonlara duyarlılık, foliküler diskeratinizasyon, sebum artışı, mikroorganizmalar ve inflamasyon hastalığın patogenezinde öne çıkan faktörlerdir. Bu çalışmada antiinflamatuar, antimikrobiyal özelliğe sahip hormonlar olan ghrelin ve ghrelinle aynı gen tarafından sentezlenen obestatinin akne hastalığının patogenezindeki rolleri araştırıldı. Çalışmaya vücut kitle indeksleri birbirleriyle uyumlu, Global Akne Derecelendirme Sistemine göre hafif (n=22), orta (n=21) ve şiddetli (n=20) olmak üzere toplam 63 hasta ve tıbben sağlıklı 20 sağlıklı gönüllü denek alındı. Katılımcılardan alınan kan örneklerinden serum ghrelin ve obestatin düzeylerine bakıldı. Ayrıca açlık kan şekeri, trigliserid, LDL, VLDL, HDL, total kolesterol, insülin, C-peptid, HbA1c çalışıldı. HOMA-IR değerleri hesaplandı. Akne grubunun ghrelin, des-açil ghrelin ve obestatin ortalama değerleri, kontrol grubu ile kıyaslandığında göreceli olarak daha düşük olmakla beraber istatistiksel olarak anlamlılık göstermemekteydi. Hasta grupları arasında açil-ghrelin değerleri en yüksek şiddetli akne grubunda iken, des-açil ghrelin değerleri hafif şiddetli akne grubunda, ortalama obestatin değerleri ise orta şiddetli akne grubunda en yüksek idi; fakat gruplar karşılştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05, p>0.05 ve p>0.05). Çalışılan diğer biyokimyasal parametreler açısından gruplar karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı gibi, HOMA-IR ve VKİ açısından hasta grupları ile kontrol grubu arasında anlamlılık saptanmadı. Sonuç olarak akne hastalarının serumlarında azalan açil ghrelin, des-açil ghrelin ve obestatin düzeyleri ile akne arasında bir bağlantı olabileceği düşünülmektedir. Antimikrobiyal özellik gösteren bu hormonların seviyelerinde gözlemlenen azalma sebebiyle, aknedeki inflamasyonun baskılanamadığı ve hastalığın etyolojisinde rol oynayan mikroorganizmaların üremesinin engellenemediği ve bu hormonların replasmanı ile fizyolojik konsantrasyonlara ulaşılmasının aknenin tedavisine katkı sağlayabileceğini öngörmekteyiz.

Acne vulgaris is an important puplic health problem, which leds serious problems both socially and psychologically. Although etiopathogenesis is not known completely, sensitization to androgene hormones, follicular dyskeratinization, increase in sebum, microorganisms and inflammation are prominent factors in pathogenesis of the disease. In this study, the roles of the hormones such as ghrelin and obestatin synthesized by the same gene with ghrelin, which have antiinflammatory and antimicrobial characteristics, in pathogenesis of acne disease, were investigated. According to global acne grading system, sixty three subjects, ( mild =22, moderate= 21, severe=22), who have consistent body mass index with one another and twenty medically healty volunteers were taken to study. The levels of serum ghrelin and obestatin which taken from the blood samples of the participants were measured. In addition to, fasting blood glucose, trigliserid, LDL, VLDL, HDL, total cholesterol, insulin, C-peptid, HbA1c were studied. The values of HOMA-IR were calculated. The average values of ghrelin, des-acyl ghrelin and obestatin of acne group, when compared to control group together with relatively more lower, did not show statistically significance. While the values of acyl-ghrelin are the highest in the severe acne group, the values of des-acyl ghrelin are the highest in mild acne group and the average obestatin values are the highest in moderate acne group. But when the groups compared, these values were not statically significance (p>0.05, p>0.05 and p>0.05). When the groups were compared from the point of other biochemical parameters, there were not seen any important statically difference and significance were not determined between the patient and control groups from the point of HOMA-IR and BMI. Consequently, it is supposed that there is a relation between the levels of acyl ghrelin, des-acyl ghrelin and obestatin which were determined low in the serums of the acne patients and acne. Because of the decrease observed in the levels of these hormones which show antimicrobial characteristic, we foresee that it is impossible to inhibite reproduction of microorganisms which play ethyology of the disease, and to suppress inflammation in acne but we also foresee that reaching physiological concentration, with the replacement of these hormones, will contribute to treatment of acne.
Investigation of serum ghrelin and obestatin levels in patients with acne vulgaris
Keywords: Dermatoloji