Diyabetik insan lens hücre membranında meydana gelen yapısal değişimlerin iyon alınımı üzerindeki etkileri ve katarakt hastalığı bakımından önemi - Dilsiz, Nihat; Erdoğan, Tuba G.; Tuzcu, Mehmet; Ataş, Mustafa (My University, 2000)
Katarakt, lens saydamlığının kaybolması sonucunda ışık geçirgenlik oranının azalması ve görmenin bozulmasıdır. Günümüzde katarakt daha çok diyabet ve çok yaşlı insanlarda görülmektedir. Katarakttı lens hücrelerinde potasyum ve magnezyum iyonlarında düşüş, kalsiyum, sodyumda ise artış olmaktadır. Lens membran geçirgenliğindeki artış bu durumu hızlandırır. Bu çalışma ile lens proteinlerinde oluşan yapısal değişikliklerin SDS-PAGE elektroforez ile incelenmesi amaçlanmıştır. SDS-PAGE analizleri katarakttı lenslerde yüksek molekül ağırlıklı protein moleküllerinde artış, serbest proteinlerde ise azalma olduğunu göstermiştir. Buna ilave olarak, kataraktlı insan ve sigara içirilen sıçan lenslerinde farklı iyon konsantrasyonları atomik absorpsiyon ve flame emisyon spektroskopi yardımı ile tespit edilmiştir. Kataraktlı insan ve sigara içirilen sıçan lenslerinde $Ca^{2+}$, $Na^+$, Zn ve $Fe{2+}$ iyon konsantrasyonlarının kontrole göre belirgin bir artış, $K^+$ ve $Mg^{2+}$ iyonlarında ise düşüş olduğu saptanmıştır.
01.01.2000
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Göz Hastalıkları; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji