SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ EĞİTİM İNANÇLARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Çakmak, Zafer; Bulut, Birol; Taskıran, Cengız (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının eğitim inançlarına yönelik düşüncelerini çeşitli değişkenler açısından ortaya koymaktır. Eğitim felsefesine dayalı olarak oluşan eğitim inançları öğretmenlerin öğretimle ilgili davranış kalıplarının biçimlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Tüm öğretmenler; işleri, öğrencileri, konu alanları, rolleri ve sorumlulukları ile ilgili değişik inançlara sahiptir. Bu inançlar onların algılarına ve yargılarına, bunlar da sınıftaki davranışlarına etki etmektedir. Dolayısıyla her bireyin dayandığı ve zihinsel olarak beslendiği bir inanç akımı vardır. Yarının öğretmenleri olan öğretmen adaylarının \"Eğitim inançları ölçeği\" sayesinde eğitim inançlarını tespit etmemiz ve yorumlamamız birçok açıdan son derece önemlidir. Bu doğrultuda öğretmen adaylarının sahip oldukları eğitim inançlarını belirlemeye dönük Yılmaz, Altınkurt ve Çokluk (2011) tarafından geliştirilen \"Eğitim İnançları Ölçeği\" kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 17 paket programında t-testi ve ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak Öğretmen adaylarının, eğitim inançlarına yönelik görüşleri neticesinde en yüksek katılımı sıra ile Varoluşçuluk, İlerlemecilik, Daimicilik, Yeniden Kurmacılık, Esasicilik eğitim felsefelerine gösterdikleri görülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Beşeri Bilimler; Felsefe