Genç İlçesi (Bingöl) ve Yakın Çevresinin Florası - Demırpolat, Azıze; Kılıç, Ömer; Yıldırımlı, Şinasi; Bagcı, Eyüp (My University, 2023)
Bu çalışma, Genç İlçesi (Bingöl), ve yakın çevresinin florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanından 684 bitki örneği toplanmıştır. 62 familyaya ait 265 cins olmak üzere toplamda 403 takson belirlenmiştir. Toplanan örneklerin 3’ü Pteridophyta, 400’ü Spermatophyta bölümlerine aittir. Spermatophyta’ya bağlı Coniferophyta alt bölümü 2 ve Magnoliophyta alt bölümü 398 takson içermektedir. Magnoliophyta alt bölümüne ait 398 taksonun, 335’i Magnoliopsida, 63’ü ise Liliopsida sınıfına ait olduğu tespit edilmiştir. 34 taksonun ise endemik olduğu bulunmuştur. Çalışma alanından 34 taksonun endemik olduğu tespit edimiş ve endemizm oranı % 8.4 olarak bulunmuştur. Toplanan örneklerin bitki coğrafyası bölgelerine göre dağılımı ise şöyledir: İran -Turan 141 (%34.9), Avrupa-Sibirya 24 (%5.9), Akdeniz 16 (%3.9), çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 222 (%55.1). Takson sayısı en fazla ilk 6 familya sırasıyla Asteraceae 51 (%12.6), Lamiaceae 42 (%10.4), Fabaceae 38 (%9.4), Poaceae 29 (%7.2), Brassicaceae 28 (%6.9), Apiaceae 27 (%6.7). İçerdikleri takson sayılarına göre en büyük 6 cins sırasıyla: Astragalus 9, Centaurea 8, Silene 7, Vicia 7, Salvia 6, Trifolium 6.
Keywords: Türkiye; Bingöl; Flora; Endemik; Genç ilçesi