Murat Höyük Erken Demir Çağı Seramikleri - Özdemir, Ayşe (My University, 2025)
Murat Höyük, Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat Havzası’nda, Bingöl İli, Solhan ilçesinde yer almaktadır. Yerleşimde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen veriler ve yapılan C14 analizleri sonucunda höyükte 4 kültür katmanı tespit edilmiştir. Bunlardan III. Kültür Katı Erken Demir Çağı’na tarihlenmektedir. Çalışmalarda Erken Tunç Çağı ile birlikte en iyi korunan tabakalarından biri de Erken Demir Çağı’dır. Yerleşimin III. Tabakasında çamur harçlı taş duvarlara sahip mekanlar içerisinden Erken Demir Çağı’na ait seramikler ele geçmiştir. Söz konusu yerleşimden ele geçen bu seramikler Doğu Anadolu Bölgesinin tipik yivli seramik grubunu oluşturmaktadır. Yukarı Fırat Havzası içerisinde görülen dönem seramiklerinin ortak özelliği olan kırmızı ve kahverengi tonlarındaki hamur ve yüzey rengine sahip seramikler ile yivli seramikler Murat Höyük’te ortaya çıkarılan örnekler ile benzerdir. Yerleşimden el geçen seramikler dönemin karakteristik özelliğini gösteren malzeme grubuyla benzerdir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde Geç Tunç Çağı’ndan Erken Demir Çağı’na geçiş ve Erken Demir Çağı hakkındaki bilgilerimiz diğer dönemlere göre oldukça kısıtlıdır. Ancak son yıllarda bölgede sayısı artan çalışmalar sayesinde bilgilerimiz güncellenmeye devam etmektedir. Bu nedenle Bingöl’de ilk defa sistemli bir kazı sonucu ortaya çıkarılan Erken Demir Çağı’na ait mimari öğelerin ve bu çalışmaya konu olan seramiklerin, bölge arkeolojisi adına Erken Demir Çağı’nın tanınırlığına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Bingöl; Doğu Anadolu; Erken Demir Çağı; Seramik; Murat Höyük