MARKALARIN ÇEVRE DOSTU UYGULAMALARININ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YEŞİL ÜRÜNLERİ KULLANMA EĞİLİMLERİNE ETKİSİ: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ UYGULAMASI - DURMUŞ, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Sanayileşmenin ve teknolojinin hızlı gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan çevre sorunları özellikle 1970'lerden itibaren çevreye duyarlı pazarlama anlamı taşıyan " yeşil pazarlama" yaklaşımını doğurmuştur. Yeşil pazarlama anlayışı, tüketici istek ve ihtiyaçlarını karşılarken, ekolojik dengeye en az zararı vermeyi hedefleyen, çevre dostu pazarlama faaliyetlerini içerir. İşletmelerin pazarlama faaliyetlerini yürütürken, sosyal sorumluluk çerçevelerini belirlemelerine neden olan bu yaklaşımla birlikte işletmeler ve tüketiciler içinde yaşadıkları çevreye her açıdan daha duyarlı davranma gereğini hissetmişlerdir. Özellikle de tüketiciler çevreyi koruma konusunda sadece kurumların sorumlu olmadığını, tüketici olarak kendilerinin de satın alma kararlarıyla çevrenin korunmasına katkı sağlayabildiklerini fark etmişlerdir. Bu bağlamda markaların hem fiziksel (yeşil ürün, temiz teknoloji, kullanılan hammadde… vs )hem de sosyal sorumluluk(doğa dostu kampanyalar, çevreye dost kuruluşlarla işbirliği gibi)çerçevesinde sergiledikleri yaklaşımlar tüketicilerin satın alma kararlarında olumlu bir etki yaratmakla birlikte işletmeye rekabet avantajı ve kar sağlayacaktır. Bu çalışma, anket tekniği kullanılarak markaların uyguladıkları çevreci uygulamaların üniversite öğrencilerinin algısı ve marka tercihleri üzerindeki etkisinin belirlenmesine yönelik bir çalışma olup tüm veriler istatistiksel olarak analiz edilip yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Markalar, yeşil pazarlama, çevre dostu uygulamalar.

The rapid development of industrialization and technology, environmental issues that arise in conjunction with marketing, especially from the 1970s which means environmentally friendly "green marketing" approach engendered. Green marketing approach, while meeting consumer demands and needs, do not damage the ecological balance, includes eco-friendly marketing activities.Conducting marketing activities of enterprises, which resulted in determination of social responsibility frameworks, this approach to every aspect of the environment in which they live together businesses and consumers. Especially when it comes to protecting consumers, just as the institutions responsible for consumer purchase decisions, they contribute to the environmental protection provide.In this context, brands, both physical (green products, clean technology, raw materials ... etc.) as well as social responsibility (eco-friendly campaigns, environmentally friendly cooperation with organizations, etc.) in the framework exhibit approaches consumers' purchasing decisions have a positive impact along with the business will provide competitive advantage and profits. This study, using the survey technique of university students and their environmental applications of brands on consumers ' brand preferences in a study to determine the impact whether all data was statistically analyzed and interpreted. Key Words: Brands, Green Marketing, Enviroment- Friendly activities
Brand of environmentally friendly practies of university students tend to use green products to the effects: İnönü University application
Keywords: İşletme