KUASİKRİSTALLERİN ELEKTRONİK YAPILARININ TEORİK OLARAK HESAPLANMASI - TEKİN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ KUASİKRİSTALLERİN ELEKTRONİK YAPILARININ TEORİK OLARAK HESAPLANMASI Ahmet TEKİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 49 Bu çalışmanın amacı, çoklu saçılmaya dayanan ve Beeby&Hayes tekniği olarak bilinen teoriksel bir metodu kullanarak kuasikristallerin elektronik yapılarını hesaplamaktır. Bunun için, öncellikle metodun temel matematiksel bağıntıları tanımlanıyor ve araştırılan sistemin boyutuna göre bu bağıntılar sisteme uygulanabilir forma getiriliyor. Daha sonra, bu bağıntılar iki boyuttaki bir kuasikristal olan Fibonacci örgüsüne uygulanarak elektronik durum yoğunluğu hesaplanıyor. Bu uygulamada araştırılan temel amaç, kuasikristal sınıfı içinde yer alan iki-boyuttaki Fibonacci örgüsüne Beeby&Hayes metodunu uygulayarak elektronik durum yoğunluğunu hesaplayıp sonuçlarını literatürdeki diğer metotların sonuçları ile mukayese etmektir. Farklı çalışmalarda vurgulanan, bu sistemlerin elektronik yapılarında band aralıklarının ortaya çıkmaması iddiası, hesapladığımız sonuçlarla da kanıtlandı. Anahtar Kelimeler: Kuasikristaller, Durum yoğunluğu, Fibonacci örgüsü, Elektronik yapı, Düzensiz sistemler
Theoretical calculation of the electronic structure of quasicrystals
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering