KOAH'lı olgularda kardiyak troponin düzeyleri - Deveci, Figen; Turgut, Teyfik; Tug, Tuncer; Kırkıl, Gamze; Türkoğlu, Suat; Muz, Mehmet Hamdi (My University, 2006)
Miyokardiyal hasarın gösterilmesinde spesifik bir belirteç olan kardiyak troponin (kTn) düzeyleri KOAH ataklarında da yükselebilmektedir. Çalışmamızda akut ve stabil dönemdeki KOAH’lı olgularda serum kTn düzeylerinin belirlenmesi, solunum fonksiyon parametreleri ve arteryel kan gazları (AKG) ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Atak (n=27, grup 1) ve stabil (n=13, grup 2) dönemdeki KOAH ile sağlıklı kontrol (n=10, grup 3) olgularında solunum fonksiyon testleri (SFT), elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi ve AKG analizleri yapılarak serum troponin I (sTnI) ve kreatin kinaz-MB değerleri ölçüldü. sTnI için 0.5 ng/ml üzerindeki değerler “yüksek troponin düzeyi” olarak kabul edildi. Arteryel oksijen satürasyonu ve FEV1/FVC oranları grup 1’de grup 2’ye göre anlamlı olarak düşüktü (sırasıyla p=0.000, p=0.029). sTnI düzeyi grup 1’de grup 2 (p=0.017) ve grup 3’e (p=0.000) göre ve grup 2’de grup 3’e göre anlamlı olarak yüksekti (p=0.000). Grup 1’de 9 olguda sTnI düzeyleri 0.5 ng/ml’nin üzerinde iken grup 2’deki hiçbir olguda yükseklik bulunmadı. Bu 9 olgunun 7’sinde en az bir EKG bulgusu olduğu görüldü. sTn düzeyleri ile SFT ve AKG değerleri arasında ilişki saptanmadı. Sonuç olarak sTn düzeylerinin özellikle KOAH atak dönemlerinde yüksek olduğu görülmüş olup, solunum fonksiyonları ve oksijenasyon ile ilişkili olmadığı düşünülmüştür.
Keywords: Troponin I; Solunum fonksiyon testleri; Kan gazı analizi; Akciğer hastalığı; kronik obstrüktif; Troponin