ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN KÜRESEL ÖLÇEKTE YAYILMA STRATEJİLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK BAĞLAMINDA İNCELENMESİ - ÖZCAN, ORHUN ALP (Fırat Üniveristesi, 2018)
Sanayi Devrimi ile başlayan süreçle beraber çok uluslu şirketlerin küresel ekonomi ve siyasetteki etkisi yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişen dünya şartları kapitalist ideolojik sistemin dünyayı örümcek ağı misali sarması ile çok ulus şirketler inovasyon rüzgârını da arkasına alarak dünyanın süper güçleri haline gelmişlerdir. Küreselleşme kavramını oluşturan birçok etkenle beraber çok uluslu şirketler de bu kavramın merkezi aktörleri olmuşlardır. Aynı şekilde girişimcilik kavramının ve ruhunun temel anlamda içini dolduran çok uluslu şirketleri, sadece kar amaçlı kuruluşlar olarak tanımlamak yetersiz kalacaktır. Zaman içinde ekonomik anlamda muazzam güce kavuşan dünyanın birçok noktasında faaliyetleri bulunan çok uluslu şirketler, küresel siyasete yön veren yapılar haline dönüşmüşlerdir. Çok uluslu şirketler yatırım yaptıkları ülkenin istihdamına katkı sağlamaktadırlar. Ayrıca bu ülkelere ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan ise önemli faydalar sunmaktadırlar. Bu pozitif imaj nedeniyle, özellikle gelişmekte olan ülkeler çok uluslu şirket yatırımlarını tercih etmektedirler. Çok uluslu şirketler, serbest piyasa ekonomisi süreci ile beraber kar sağladıkça hükmetme istekleri artan ve teknolojiye yön vererek tüm dünyayı etkileme çabası içinde olan kurumlar olarak ele alınabilirler. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Çok Uluslu Şirketler, Girişimcilik, Serbest Piyasa Ekonomisi

With the process that began with the Industrial Revolution, the impact of multinational corporations on a global economy and global politics has become undeniable. The changing world conditions with the capitalist ideological system embrace the world as a Web and multinational companies have become the super powers of the world by taking the wind of innovation. Through many factors constituting the concept of globalization, the multinational companies have taken their places as an important actor in the center of the globalized world. Likewise, the multinational companies that fill the concept of entrepreneurship and spirit in the basic sense will be insufficient if they are defined only as profit organizations. Multinationals, which have been engaged in the worldwide investment activities, have become the universe structures leading to the global politics and gained enormous economic power over time. Multinational companies contribute to the employment conditions of the host countries by decreasing their unemployment rates. Additionally, they positively affect the host countries in terms of economic, cultural and social dimensions. This positive image makes multinational companies attractive, particularly for developing countries. As multinationals companies gain economically through the free market process, they become the structures developing strategies to influence the entire world by directing technology. Keywords: Globalization, Multinational Corporations, Entrepreneurship, Free Market Economy
Analysis in the context of entrepreneurship of factors that affect the spreading strategies of mutinational companies in the global scale
Keywords: İşletme