BRUSELLOZ OLGULARINDAN İZOLE EDİLEN BRUSELLA BAKTERİELRİNİN TÜR TAYİNİ VE KİNOLONLAR, MAKROLİDLER, DOKSİSİKLİN İLE RİFAMPİSİNİN BU TÜRLERE KARŞI İN VİTRO ETKİNLİKLERİ - DENK, AFFAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Ülkemizde halen önemli bir sağlık problemi olan brusellozun tedavisinde çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Günümüzde uygulanan kombine antibiyotik tedavilerine rağmen, nükslerin olması, bu antibiyotiklerden bazılarının gebe ve çocukluk yaş grubunda güvenle kullanılamaması ve toksik yan etkilerinin fazla olması gibi nedenlerle alternatif antimikrobiyal arayışları sürmektedir. Bu çalışmada, 2000-2004 yıllan arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda bruselloz tanısı konulan hastaların kan kültürlerinden izole edilen 80 brusella susunun biyotip tayini yapıldı ve bu bakterilere karşı intrasellüler penetrasyonları iyi olan bazı antibiyotiklerin (doksisiklin, rifampisin, florokinolonlardan ofloksasin, levofloksasin ve moksifloksasin, makrolidlerden klaritromisin ve azitromisinin) in vitro etkinlikleri agar dilüsyon yöntemiyle araştırıldı. PCR metoduyla türe özgü primerler kullanıldı ve 80 brusella susunun tümünün Brucella melitensis olduğu saptandı, ardından brusella monospesifik A ve M antiseramlan ile muamele edilerek 75 (%93.7)'i B. melitensis biyotip 3, 5 (%6.3)'i B. melitensis biyotip 1 olarak bulundu. Test edilen antibiyotiklerden doksisiklinin brusella suşlanna karşı in vitro en etkili antibiyotik olduğu (MİK50-MİK90; 0.25-0.5 ug/ml), bunu azalan sırayla; levofloksasin (MİK50-MİK90; 0.5-1 ug/ml), moksifloksasin (MİK50-MİK90; 1-1 ug/ml), ofloksasin (MİK50-MİK90; 1-1 ug/ml), rifempisin (MİK50-MİK90; 2-4 ug/ml), azitromisin (MİK50-MİK90; 4-8 ug/ml) ve Maritromisinin (MÎK50-MİK90; 8-32 ug/ml) izlediği tespit edildi.Sonuç olarak; brusellozun klasik tedavisinde kullanılan doksisiklin ve rifampisinin etkinliği çok iyi bulunmuştur. Florokinolonlar brusella izolatlarına karşı in vitro etkili bulunmuştur. Makrolidlerden azitromisinin etkinliği klaritromisine göre daha yüksek saptanmıştır. Florokinolonların ve azitromisinin bruselloz tedavisinde doksisiklin veya rifampisinle kombine kullanılarak alternatif olabileceği kanısına varılmıştır. Bu antimikrobiyal ajanların brusellozlu hastalardaki tedavi etkinliklerinin klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.

Several problems are present in the treatment of Brucellosis which still remains an important health problem in Turkey. Because relapses are not uncommon despite to the use of combined antibiotic treatment regimen, and some of these antibiotics have toxic side effects and not safe for the pregnant and pediatric population there is still search for alternative antibiotherapy for brucellosis treatment. In this study biotype determination of 80 brucella species that were isolated from blood cultures of cases who were diagnosed to have brucellosis in Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology of Firat University Faculty of Medicine between 2000-2004. We also determined the in vitro activities of antibiotics which known to have good intracellular penetration (doxycycline, rifempicin, from fluoroquinolones ofloxacin, levofloxacin and moxifloxacin, from macrolides clarithromycin and azithromycin) using agar dilution method. Using species specific primaries in PCR, it was determined that all of the 80 brucella species were Brucella melitensis. Following treatments with brucella monospecific A and M antisera it was determined that 75 (93.7%) were B. melitensis biotype 3 and 5 (6.3%) were B. melitensis biotype 1. Doxycycline was the most effective among to tested antibiotics against Brucella species (MIC50-MIC90; 0.25-0.5 ug/ml), and it was followed by levofloxacin (MIC50-MIC90; 0.5-1 ug/ml), moxifloxacin (MIC50-MIC90; 1-1 ug/ml),ofloxacin (MIC50-MIC90; 1-1 ug/ml), rifampicin (MIC50-MIC90; 2-4 ug/ml), azithromycin (MIC50-MIC90; 4-8 ug/ml) and clarithromycin (MIC50-MIC90; 8-32 ug/ml), respectively. As a result; effectiveness of doxycycline and rifampicin which are used in classical treatment of brucellosis was found be very good. Fluoroquinolones were found to have in vitro effectiveness against brucella isolates. Among to the macrolides azithromycin had higher level of activity compared to clarithromycin. It was concluded that combination of fluoroquinolones and azithromycin can be alternative to the doxycycline and rifampicin in treatment of brucellosis. There is a need for confirmation of clinical effectiveness of these antimicrobial agents in patients with brucellosis.
Species identification of brucella bacteria isolated from burcellosis cases and in vitro activities of qoinolones, macrolides, doxycyline and rifampicin against this species
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji