ÜREME ÇAĞI MENOPOZDAKİ KADINLARDA SERUM LİPİT PEROKSİDASYONU VE BUNUN SEKS HORMONLARI İLE İLİŞKİSİ - ATEŞ, FATMA KAYA (Fırat Üniveristesi, 1998)
VI. ÖZET Bu çalışmada üreme çağındaki, düzenli menstrüei sikluslart olan, 20-32 yaş arasında (ortalama yaş±SD, 24,712,4 ), sağlıklı, ilaç ve sigara kullanmayan, 30 bayan denekle (kontrol grubu), en az bir yıldır adet görmeyen, 36-73 yaş arası ( ortalama yaş±SD 56,9±8,7), sağlıklı, ilaç ve sigara kullanmayan 30 denekten oluşan menopoz grubunun serum lipit peroksit düzeyleri (LPO) ve seks hormonları (FSH, LH, östradiol, progesteron, prolaktin ) sabah saat 08 ve gece 23!de bakıldı. Kontrol grubu ile menopoz grubu arasındaki LPO düzeyleri arasındaki farklılık ve bunun seks hormonları ile ilgileri saptanmaya çalışıldı. Serum LPO değerleri kontrol grubunda sabah 0.75+0,07 nmol/ml, gece 0.74±0,09 nmoi/mi idi. Menopoz grubunda sabah LPO değeri 1.34 ±0,31 nmol/ml, gece 1.06±0,22 nmol/ml idi. Kontrol grubu ve menopoz grubu arasında sabah LPO düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.001). Kontrol grubu ile menopoz grubu arasında gece LPO değerleri arasındaki farkta istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.01). Ayrıca menopoz grubunda sabah ve gece LPO değerleri arasındaki farkta istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.001, paired t testi). Serum LPO değerleri ile hormonlar arasındaki ilişki korelasyon regresyon testi sonucuna göre: Kontrol grubunda serum sabah FSH değerleri ile gece LPO değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı şekilde pozitif bir korelasyon saptandı (r: 0.5.17 p<0.05). Sabah LH düzeyi ile gece LPO düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir korelasyon vardı (r:0.53 p<0.05). Sabah östradiol değerleri ile gece LPO değerleri arasında negatif bir korelasyon saptandı (r:-0.71 p<0.001). Sabah progesteron düzeyi ile gece LPO düzeyi arasında negatif bir korelasyon vardı (r> 0.89 p<0.001). Menopoz grubunda östradiolün gece değeri ile LPO'nun sabah değeri arasında negatif olarak anlamlı bir korelasyon mevcuttu (r: -0.501 p<0.05). Yine menopoz grubunda östradiolün sabah değeri ile LPO'nun gece değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir negatif korelasyon tespit edildi (r: -0.705 p<0.001). Menopoz grubunda progesteronun sabah değeri ile LPO'nun sabah değeri arasında anlamlı bir pozitif korelasyon vardı (r:0.64 p<0.01). 41Sonuç olarak menopozda LPO düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı şekilde artış olduğu saptandı. Aynı zamanda menopozda sabah LPO değerlerinin gece LPO değerlerine göre anlamlı olarak yüksek olduğu izlendi. Östrojen ile LPO düzeyleri arasında gerek menopoz gerekse kontrol gruplarında anlamlı olarak negatif korelasyon vardı. 42
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology