HARPUTLU İSHAK EFENDİ'NİN ESERLERİNDE HZ. İSA'NIN ÇARMIHA GERİLME MESELESİ - KALYONCU, HALİL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi T.C. FIRAT ÜNİVERİSTESİ SOSYAL BİLMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANA BİLİM DALI DİNLER TARİHİ BİLİM DALI Halil KALYONCU HARPUTLU İSHAK EFENDİ'NİN ESERLERİNDE HZ. İSA'NIN ÇARMIHA GERİLME MESELESİ 2005, Sayfa, 99 Tüm ilahi menşeli dinler daha geniş bir kitleye tebliğini ulaştırmak ister. Hıristiyanlık, bunu İndilerde geçtiği üzere, tüm dünyayı Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adına vaftiz etmek; İsa'nın Tanrı'nın Oğlu olduğunu, insanlığı Hz. Adem'in işlediği günahtan kurtarmak düşüncesiyle gelip, bedenini çarmıha verdiğini bildirmek üzere yapar. Ayrıca O, bunu ispat için ölüp üçüncü günde dirilmiştir. Harputlu İshak Efendi Osmanlı'nın son döneminde yaşayan bir İslam alimi olarak, misyonerlerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği bir dönemde, bazı eserlerini reddiye tarzıyla sunmuştur. Yapılan bu tez çalışmasında, Harputlu İshak Efendi'nin Hz. İsa nın çarmıha gerilmesiyle ilgili düşünceleri ele alınmıştır. Tez giriş ve iki bölümden oluşmuştur... Girişte; Harputlu'nun hayatı, eserleri, ilmi kişiliği ve yaşadığı dönem aktarılmıştır. Birinci bölümde; Hıristiyanlık ve İslam'ın çarmık hakkındaki görüş ve yorumlan kaynak kitaplar ile din adamlarına dayanılarak işlenmiştir. İkinci bölüm ise; tamamıyla Harputlu'nun eserlerine bakılarak Hz. İsa'nın çarmıh meselesine dair görüşleri içermektedir. Anahtar kelimeler: Harputlu İshak Efendi, İsa, Çarmıh.
Die frage der verkreuzung des Heiliege Jesus Nach litteratur von İshak Efendi Harputlu
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din