TÜRKİYE TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA AKRABALIK ADLARI - Yavuz, Serdar (Fırat University, 2013)
Hem kan hem de evlilik yoluyla çeşitli şekillerde insanların birbirine yakın olması durumuna genelolarak akrabalık denir. Yaşayan dillerin söz varlıkları içerisinde oldukça önemli kelime gruplarından birisi deakrabalık adlarıdır. Bütün bunlar da gösteriyor ki akrabalık adları dediğimiz bu adlar insanoğlunun hayatındaönemli ve devamlı şekilde rol oynar. Türklerin sosyal hayatlarının gelişmesinde ise akrabalığın büyük önemivardır. Sosyal bir cemiyet olan aileler ve akrabalar arasında kurulmuş olan bağlar Türk toplum hayatının çokgüçlü olmasının en önemli sebeplerindendir. Türk milletindeki akrabalık adları sistemi/sistematiği bilimadamlarının incelemesine her zaman konu olmuştur. Akrabalık adlarının çokluğu bu konunun ayrıntılı birşekilde ele alınmasını sağlamıştır.Çalışmamızda Türkiye Türkçesi ağızları ile ilgili yapılmış çalışmalar taranmıştır. Bu tarama sonucundaTürk aile sisteminde var olan ilişkileri düzenleyen ve sıralayan akrabalık adları Türkiye Türkçesi ağızlarıpenceresinde incelenmeye çalışılmıştır.