İngilizce Dersinde Allosterik Öğrenme Modeli’nin Öğrencilerin Akademik Motivasyonuna ve Başarısına Etkisi - Yıldırım, Mervenur; Kuloğlu, Ayşenur (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, Allosterik Öğrenme Modeli’nin 7. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik akademik motivasyonları ve akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma grubu, 2023- 2024 eğitim-öğretim yılında Elazığ’daki bir devlet ortaokulunda öğrenim gören toplam 67 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma, yarı deneysel desenle yürütülmüş ve uygulama süreci altı hafta sürmüştür. Deney grubuna İngilizce dersleri Allosterik Öğrenme Modeli doğrultusunda, kontrol grubuna ise mevcut öğretim programı çerçevesinde işlenmiştir. Uygulama öncesinde ve sonrasında her iki gruba da akademik motivasyon ölçeği ve akademik başarı testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, akademik motivasyon açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, deney grubunun akademik başarı son-test puanlarının ön-test puanlarına kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Allosterik Öğrenme Modeli’nin öğrencilerin İngilizce dersine yönelik motivasyonlarını ve başarılarını artırmada mevcut öğretim programına kıyasla daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Ingilizce öğretimi; akademik motivasyon; akademik başarı; Allosterik öğrenme