Kliniğimizde yatarak tedavi gören diabet hastalarımızın genel değerlendirilmesi - Doğan, Halil; Özkan, Yusuf; Yalnız, Mehmet; Erdoğan, Şerife; Özbay, Yılmaz; Dönder, Emir (My University, 2001)
Bu çalışmada Eylül 98- Kasım 99 tarihleri arasında kliniğimizde yatarak tedavi gören diabetik hastalar retrospektif olarak incelendi. 304 hasta (211 kadın, 93 erkek, yaş ortalamaları 59 ± 15 yıl) yatarak tedavi görmüştür. Bu hastaların 58'i tip 1 diabetes mellitus, 246'sı tip 2 diabetes mellitus hastasıydı. Tip 1 diabetik hastaların % 46.55'i (27 hasta) diabetik ketoasidoz tanısı ile, sadece bir hasta ise hipoglisemi nedeniyle kliniği yatırılmıştır. Tip 2 diabetik hastaların % 8.10'u (20 hasta) hiperosmolar nonketotik koma, % 6.50'si (16 hasta) ise diabetik ketoasidoz nedeni ile kliniğe yatırılmıştır. Tip 1 diabetik hastaların, % 8.62'sinde retinopati, % 20.69'unda nöropati, % 29.31'inde mikroalbüminüri, % 13.79'unda makroalbüminüri, % 6.9'unda diabetik ayak, % 5.17'sinde hipertansiyon ve % 5.17'sinde koroner arter hastalığı mevcuttu. Tip 2 diabetik hastaların ise; % 70.32'sinde retinopati, % 61.38'inde nöropati, % 47.99'unda mikroalbüminüri, % 22.76'sında makroalbüminüri, % 10.57'sinde diabetik ayak, % 47.97'sinde hipertansiyon ve % 33.73'ünde koroner arter hastalığı mevcuttu. Hastaların % 31.57'sinde (96 kişi, n:304) hiperkolesterolemi, % 36.84'ünde (112 kişi, n:304) hipertrigliseridemi tespit edildi. Ortalama HbA1c ise % 10.14 ±3.41 olarak bulundu. Sonuç olarak diabet hastalarımızda akut ve kronik komplikasyonlar beklenenin üzerinde bulunmuştur. Hastaların hastalıkları ile ilgili bilgileri yeterli düzeyde değildir.
Keywords: Bilgi; Hastalar; Diabetes mellitus; Geriyedönük çalışma; Diabetik komplikasyonlar; Hasta eğitimi