Sporcularda Beslenme Eğilimi: Sosyal Fizik Kaygısının Yordayıcı Etkisi - Genç, Yunus; Hepsert, Sezgin; Genç, Halil İbrahim; Yelken, Mehmet Emin; Kılıç, Yakup (Hüseyin GÜMÜŞ, 2026)
Bu çalışma, spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören sporcu katılımcıların sosyal fizik kaygılarının hedonik açlık ve sezgisel beslenme üzerindeki yordayıcı rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma grubunu spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören ve sporcu geçmişi olan 112 kadın ve 150 erkek olmak üzere toplam 262 katılımcı oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, “sosyal fizik kaygı ölçeği”, “Besin gücü ölçeği” ile “Sezgisel ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiği görülmüş parametreler arasındaki ilişkileri değerlendirmek için Pearson Korelasyon ve etkinin belirlenmesi için Regresyon analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda sosyal fizik kaygısı ile hedonik açlık arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Buna karşın, sosyal fizik kaygısı ile sezgisel yeme arasında negatif yönlü ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucuna göre ise sosyal fizik kaygısının besin gücünü anlamlı düzeyde %6 yordadığı görülmektedir Sonuç olarak, sosyal fizik kaygısının sporcularda hedonik açlık ve anlamlı olmasa da sezgisel beslenme eğilimini artırabilecek potansiyel bir risk faktörü olduğu söylenebilir. Dolayısıyla sporcuların hem fiziksel hem de psikolojik performanslarının gelişiminin sosyo-psikolojik açıdan değerlendirilmesi önem arz etmektedir.
Nutritional Trends Among Athletes: The Predictive Effect of Body Image Concerns
Keywords: Hedonik açlık; kaygı; sezgisel beslenme; sosyal görünüş